Gospod Počivalšek, zdaj so aktualni turistični boni. Nekateri so se že vrnili z dopusta. Je bil namen dosežen?

Absolutno. Turistični boni so rešili slovensko turistično gospodarstvo. S tem ukrepom smo mu omogočili skoraj pol milijarde evrov. Prej smo bili v turizmu v več kot 70 odstotkih odvisni od tujih gostov, zdaj pa je situacija zelo drugačna.

Kje pa je zrasla ideja za bone?

Grem na začetek. Nismo namreč hoteli ponoviti napake iz let 2008 in 2009, ko bi lahko rešili kakšno delovno mesto, pa se to ni zgodilo. Zdaj pa smo rekli, da moramo ohraniti podjetja in delovna mesta. Šlo je za vzajemno idejo svetovalne skupine, posameznih ministrov in predsednika vlade. Bila pa je to težka odločitev, da bone namenimo samo za prenočitev z zajtrkom, a smo tako najbolj spodbudili potrošnjo tudi na preostalih področjih. Pri tem pa gre še za dodaten učinek, in sicer za to, da bomo Slovenci spoznali marsikatero neznano destinacijo. Gre za vložek v prihodnost slovenskega turizma, saj bomo spoznali, da se da dopust preživeti tudi doma.

Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Tudi kakšna druga panoga ima multiplikativni učinek. Glasbeniki pravijo, da se je na njih pozabilo, češ da bodo zadnji, ki bodo prišli do kruha. Medtem ko so se gospodarske panoge vzpostavile, pa igranja ni. Tudi glasbeniki imajo družine. Kdaj pridejo oni na vrsto, če sploh pridejo? Ste nanje pozabili?

Ne. Nikogar nismo pozabili, je pa težko na začetku tako velike krizne situacije predvideti vse težave v različnih panogah. Glasba in zabavna industrija predstavljata pomemben del gospodarstva v Sloveniji in nekaj splošnih ukrepov se je dotaknilo tudi tega. Seveda pa se bo s trajanjem krize in omejitvami na tem področju moralo odpreti tudi vprašanje ustvarjanja pogojev tem ljudem in tej panogi. Država in kolektivne organizacije so tiste, ki morajo skupaj omogočiti tej panogi, da bo najprej preživela, pozneje pa nadaljevala dejavnost.

Sicer menite, da smo jo dobro "zvozili", seveda če se zdravstvena slika ne bo poslabšala?

Mislim, da smo ravnali hitro in po korakih. Ključno pa bo, kako nam bo v naslednjem obdobju uspelo obvladati epidemijo. En sam nepremišljen korak nam lahko naredi strahovito škodo. Po tem, ko smo se malo sprostili, pa zdaj rezultati kažejo, da z odgovornim ravnanjem lahko to krizo obvladamo.

Ali odsvetujete maturantske izlete in množična odhajanja v tujino?

Absolutno. Pri vseh dejavnostih moramo paziti na odgovoren odnos do zdravja in pri tem ne more biti tolerance. Sicer pa sem posebej ponosen na to, da nam je v času epidemije uspelo obdržati proizvodnjo. Fascinira me maksimalno odgovoren odnos delodajalcev oziroma podjetij. Nimamo večjega žarišča okužb znotraj proizvodnje in tako mora ostati tudi v drugi polovici letošnjega leta.

Vi ste načeloma pazljivi, se ne rokujete, po drugi strani pa so vas nekje fotografirali brez maske.

Brez maske sedim tam, kjer spoštujem razdaljo. Mislim, da sem med vsemi javnimi uslužbenci tisti, ki najdlje in najpogosteje nosi masko, tako da me že utruja. Z voznikom se vsak dan peljeva z masko v Ljubljano in nazaj in, če kaj, potem moje oči trpijo.

Se dnevno vozite domov?

Seveda. Tja, kjer stanujem že šestdeset let.

Na Hrvaško?

Ne stanujem na Hrvaškem.

To sem prebral v medijih.

To so manipulacije tistih, ki to zlorabljajo za druge zadeve. Že od rojstva živim v kraju Olimje, občina Podčetrtek.

Človek veliko prebere v medijih. Kako je bilo s tem prej in kako je zdaj, ko ste v vladi?

Moram reči, da opažam razliko. Odvisno je, v kateri vladi si in tak je odnos medijev. Jaz pa sem še vedno tak, kot sem bil, ko sem prišel v vlado leta 2014.

Minister Počivalšek. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Minister Počivalšek. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Marsikdo reče za vas, da imate močne živce. Ste v preteklih tednih kaj razmišljali, da bi odstopili in s tem razrahljali te napetosti?

Moj modus operandi je ravnati na podlagi razumskih ocen. Odločil sem se sprejeti ta izziv in realizirati nekatere zadeve. Pričakoval sem, da bodo težave, ker smo šli v to vlado, moram pa povedati, da ne gre za jeklene živce in trdo kožo, pač pa za to, da želim, kar sem zastavil, pripeljati do konca. Bil sem več let direktor, štiri podjetja sem saniral. Poznal sem veliko ministrov, predsednikov vlad, ki sem jim pametoval, kaj je treba narediti, da bi bilo gospodarstvu bolje, potem pa sem dobil priložnost, da jaz soustvarjam te pogoje. Čisto konkreten cilj v tem mandatu pa je dvigniti produktivnost in zmanjšati zaostanek v dodani vrednosti na zaposlenega v odnosu do severnih sosedov.

Prej ste vi trkali na vrata in "pametovali". Ali zdaj vi radi slišite druge in koga sploh poslušate?

Zelo rad komuniciram in poslušam tiste, ki ustvarjajo. Ne delam si utvar, da vem vse.

Ali ste v realnem sektorju na strani delodajalcev?

Ne. Pri tem je treba imeti celovit pogled in ta slika ni črno-bela. Delodajalci, ki ne razumejo, da so delavci njihovi sodelavci in del sistema, nimajo nobene možnosti preživeti. Delavci niso sredstvo. So del podjetja in tista podjetja, ki znajo povezati poslovodstvo in zaposlene, so dobra in konkurenčna. In teh je v Sloveniji ogromno.

Pa slišite tudi protestnike, ki pravijo, da kapital načenja podstat naše družbe? Vaš komentar?

Glejte, zase lahko rečem, da sem zaprisežen levičar, ampak tak levičar, ki pravi, da je treba najprej delati in ustvariti, da lahko trošiš. Protesti so legitimna oblika izražanja mnenja, seveda pa je treba vedeti, kaj hočeš. Ne moreš samo protestirati. Imam nekoliko celovitejšo sliko, kaj se dogaja po Sloveniji, in pri tem vidim veliko pozitivne energije vseh tistih, ki v Sloveniji ustvarjajo. Seveda pa moramo imeti pozitiven odnos do tistih, ki ne morejo delati ali nimajo pogojev za delo. V tem primeru pa mora biti naša družba socialna.

Bi se vi usedli s protestniki?

Absolutno. Nimam nobenih težav s tem. Za prepir in sodelovanje morata biti dva.

Gre za iskrene cilje? Gre za rušenje? Nekaterim je SMC trn v peti, ker omogočate obstoj koalicije.

SMC je bil trn v peti še po volitvah, ko je dosegel rekordni izid. Leta 2018 smo šli na volitve samo s tremi odstotki podpore, pa smo jih dobili deset. Ves čas smo bili nekakšen nebodigatreba. Smo odgovorna stranka in menimo, da je treba tisto, kar smo se dogovorili v prejšnji vladi, in to, kar smo se dogovorili v tej, izpeljati in realizirati.

Slišal sem, da so novačili nekatere vaše poslance, da bi prestopili v opozicijo. Ali je res, da je bilo poslansko mesto Janje Sluga vredno 400.000 evrov?

To je spet vprašanje za ne vem koliko evrov. Kot je povedal že naš poslanec: "Bili smo tarča, ne bomo pa plen." Poslanska skupina se je konsolidirala. Verjamem, da smo enotni bolj kot kadar koli.

Pred vašo hišo se je dogajalo marsikaj. Bili so mediji, kriminalisti. Kje je zadeva zdaj?

Tega ne morem komentirati. Lahko samo rečem, da sem z odnosom policistov Nacionalnega preiskovalnega urada zadovoljen, razen v smislu, ko me kot ministra in podpredsednika vlade označijo, da me nič ne veže na Slovenijo. To je zame žalitev. Vsak nosi odgovornost za to, kar počne.

Se bojite izsledkov preiskave? Ste se kakor koli okoristili pri poslih z zaščitno opremo?

Ne bojim se. V procesu bom predstavil zadevo tako, kot je. Poudarjam, da smo delali v izrednih razmerah. Čas bo pokazal, kaj se je dejansko zgodilo.

Mislite, da je javno mnenje na vaši strani? Boste oprali svoje dobro ime?

Glejte, do zdaj sem saniral štiri podjetja in nimam nobene pike v svoji karieri in mi je niti ti konstrukti ne bodo naredili.

Vas ne preganja ideja, da so namere nekaterih, ki ne prenesejo te vlade, zrušiti DeSUS ali vašo stranko? Predpostavljam, da se SDS-a ne da zrušiti.

Tega v javnosti ne bom komentiral. Mislim, da se "iz aviona vidi, koliko je ura". V SMC-ju delamo korektno, kar smo podpisali ob vstopu v to vlado. Tisti, ki imajo težave s tem, naj se sprijaznijo, da je čas za spremembe vsaka štiri leta, ko so volitve.

Zakaj menite, da je v Sloveniji toliko razklanosti, zamere so hude?

O tem imam svoje mnenje, ki je drugačno od tistega, ki sem ga imel, preden sem postal minister, ko sem živel na osnovi tega, kar sem prebral, slišal in videl v medijih. Zdaj, ko vidim tudi drugo plat medalje, moram reči, da me ta razklanost in razdvojenost bolita. Večkrat imam navado reči, in to ponavljam: Tu ne gre za nobene leve in desne. Samo evri so.

Pa obrnimo vse skupaj v dobrobit Slovenije. Lahko smo tudi malo sebični. Pokazalo se je, da pridevnik "nacionalno" niti ni tako slab, saj morajo države najprej poskrbeti zase.

Normalno. Ne vem, kako bi bilo, če kot vlada ne bi vlekli potez, ki naši družbi omogočajo preživetje. Pri tem mislim na vse družbene sfere; gospodarstvo in javni sektor. Malo pozitivnega nacionalizma nam, Slovencem, nikoli ne bi škodilo.

Kako sodelujeta s predsednikom vlade?

Sodelujeva korektno. Sem član tretje vlade in lahko primerjam delo vlade dr. Mira Cerarja, vlade Marjana Šarca in sedanje vlade, v kateri smo štiri različne stranke in toliko sodelovanja med predsedniki strank v prejšnjih dveh vladah ni bilo. Naše sodelovanje v tej vladi temelji predvsem na programu, ko bomo pri tem imeli težave, bo ta vlada v nevarnosti. Ne vidim pa nevarnosti, če prihaja do insceniranih problemov, ki jih želi "prodati" nekdo od zunaj.

Intervju z ministrom za gospodarski razvoj Zdravkom Počivalškom