Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Svojih odločitev, ki sem jih sprejel v času epidemije z namenom preprečevanja človeških žrtev, ne bom opravičeval, jih pa bom zagovarjal," je dejal med novinarsko konferenco, v kateri je znova poudaril, da so reševali življenja.

Poudaril je, da ni brezbrižen in se zaveda, da morajo pristojne institucije opraviti svoje delo. Zagotovil je, da je med preiskavo tvorno sodeloval od jutra do večera ‒ sprva na domu, nato na gospodarskem ministrstvu in še na Nacionalnem preiskovalnem uradu ‒ ter da je bil v postopku kooperativen, kar se lahko od njega pričakuje tudi v prihodnje. Je pa dodal, da ni bil priprt, ampak pridržan za čas hišne preiskave, kar je tudi običajen postopek. "Ne bom trdil, da je bilo enostavno, saj to ni nekaj, česar bi bili vajeni jaz, moji sodelavci, sokrajani in kolegi na ministrstvu," je dodal. Želi si, da bi preiskava potekala temeljito, konstruktivno, predvsem pa hitro. "Agonija z zaščitno opremo, ki ime že dolgo brado, se bo nadaljevala vse do trenutka, ko bodo pristojne institucije predstavile svoje ugotovitve," meni, ob tem pa je spomnil, da v Sloveniji velja načelo nedolžnosti do pravnomočne obsodbe.

Novinarjem je zatrdil tudi, da ima za nadaljnje delo tudi polno podporo premierja Janeza Janše, voljo za nadaljevanje ministrske poti pa je našel v reševanju gospodarstva in turizma v teh razmerah.

Preiskave razburkale politične vode

Zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne in medicinske opreme med epidemijo novega koronavirusa so namreč v torek ves dan potekale hišne preiskave, tudi pri ministru Počivalšku. Med drugim so bili preiskovalci pri njem doma in v prostorih ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Počivalška, ki je bil za čas preiskave pridržan, so odpeljali še na Nacionalni preiskovalni urad (NPU), od koder so ga izpustili v poznih večernih urah.

Sorodna novica Odstopila notranji minister Hojs in direktor policije Travner

Poleg njega naj bi bila med osumljenimi tudi Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC-ja, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme.

Zaradi omenjenih preiskav, ki jih je videl kot politično motivirane, je včeraj z mesta notranjega ministra odstopil Aleš Hojs, odstopno izjavo pa je podal tudi generalni direktor policije Anton Travner. "Mi je žal, da je gospod Hojs odstopil, ker sem z njim dobro in tvorno sodeloval kot sodelavec v vladi," je njegov odstop danes komentiral Počivalšek.

Prijavo prejeli konec aprila

Preiskovalci NPU-ja so na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra preiskali več stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil, v katerih so zasegli več elektronskih naprav in elektronskih podatkov ter listinsko dokumentacijo.

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, so preiskave izvedli "s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi opreme".

Kriminalisti so bili tudi na domačiji ministra Zdravka počivalška v Podčetrtku. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti so bili tudi na domačiji ministra Zdravka počivalška v Podčetrtku. Foto: MMC RTV SLO

Preiskave so izvedli v sodelovanju s kriminalisti policijskih uprav Ljubljana in Celje ter ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva RS. Za čas izvajanja nujnih preiskovalnih dejanj so dvema osumljenima osebama odvzeli prostost in odredili policijsko pridržanje, po opravljenih hišnih preiskavah, ki so jih končali v poznih večernih urah, pa so obe osebi izpustili. Zbrane dokaze bodo preiskovalci v nadaljevanju predkazenskega postopka, ki še ni zaključen, preverili in ovrednotili, so navedli.

Ob tem so znova poudarili, da policija vodi kriminalistične preiskave najzahtevnejših kaznivih dejanj oziroma predkazenske postopke zgolj in samo na podlagi usmerjanja državnega tožilca ‒ tako je tudi v primeru omenjene preiskave, ki jo od vsega začetka usmerja specializirano državno tožilstvo, so navedli.

Preiskavo so sicer začeli na podlagi prijave, ki jo je policija prejela konec aprila.

Lamberger očitke zavrača

Direktor NPU-ja Igor Lamberger zavrača navedbe o politični motiviranosti hišnih preiskav glede domnevno spornih poslov z medicinsko opremo. Kriminalisti so dokazali, da njihovo delo vodita izključno načeli zakonitosti in strokovnosti, "pri svojem delu so nepristranski, ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja", je dejal za spletni portal 24ur. "Tudi dejstvo, da je policija eden najbolj nadzorovanih organov v državi, je garant za njeno zakonito in strokovno delo. Stojim za svojimi zaposlenimi in ob njihovem strokovnem opravljanju dela ne vidim razlogov za svoj odstop," je bil jasen Lamberger.

Počivalšek: Preiskava logična posledica političnih manevrov in pritiskov

SMC stoji za svojim predsednikom

Tudi stranka SMC stoji za svojim predsednikom in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, je poudaril minister za javno upravo iz vrst SMC-ja Boštjan Koritnik. S tem se je odzval na torkove hišne preiskave kriminalistov.

Boštjan Koritnik zagotavlja podporo prvemu možu SMC-ja. Foto: BoBo
Boštjan Koritnik zagotavlja podporo prvemu možu SMC-ja. Foto: BoBo

"Stališče SMC-ja je jasno – jaz osebno in stranka stojimo za ministrom Počivalškom. Kot pravnik pa se izogibam komentiranju postopkov, ki so v teku, zato tega ne bom storil," je v izjavi za medije pojasnil Koritnik. Glede posledic odstopov notranjega ministra Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Travnerja na delovanje vlade pa je dejal, da v tem ne vidi nikakršnih težav, saj se je to dogajalo tudi v prejšnjih vladah. "Ministri so odstopali ali bili zamenjani. Ključno je, da vlada kot celota deluje naprej in je operativna," je dodal.

Boštjan Koritnik in Milan Brglez o Počivalšku in Hojsu
Sorodna novica Opozicija: "Delo policije trn v peti vladajočih"; v koaliciji zadržani

(Ne) počakati na sodni epilog

Preiskave suma kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev odmevajo tudi med poslanci.

Vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat je delo policije ocenil kot učinkovito, pozval pa je k dokončanju sodnih postopkov in opozoril na primere preiskovanja gospodarskega kriminala v preteklih letih.

"Preiskave se začnejo s spektakularnimi hišnimi preiskavami, ne doživijo pa potem sodnega epiloga," je izrazil zaskrbljenost. Kot pravi, bo sodni epilog pokazal, ali so sumi pri nabavi zaščitne opreme upravičeni.

Poslanec SDS-a Branko Grims je kot nedopustno označil, da so o neki preiskavi še pred njeno izvedbo obveščeni mediji, v opozicijskih vrstah pa so nekateri prepričani, da bi moral odstopiti tudi gospodarski minister.

Kronologija preiskave dobave zaščitne opreme

Kot je poudaril Robert Pavšič (LMŠ), bi moral Počivalšek odstopiti sicer že takoj po interpelaciji, saj mu je bila takrat nedvoumno dokazana politična odgovornost, in ne čakati na to, da bodo svoje opravili preiskovalni in sodni organi.

Kdaj naj bi funkcionar odstopil, je stvar politične zrelosti, pravi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. A dodaja, da je imel Počivalšek že v prejšnjih mandatih "marsikdaj kakšne prste v marmeladi". "V trenutku, ko je toliko puščic usmerjenih proti ministru Počivalšku, bi moral sam odločiti, da je temu dovolj," je dejal.

Počivalšek verjame, da bo preiskava ovrgla vse očitke