Unovčitev bonov glede na poštne okraje glede na statistiko, ki so jo pripravili pri finančni upravi. Foto: Furs
Unovčitev bonov glede na poštne okraje glede na statistiko, ki so jo pripravili pri finančni upravi. Foto: Furs

Pet destinacij, kjer so bili boni do zdaj uporabljeni največkrat, je tako: Portorož, Izola, Moravci, Kranjska Gora in Podčetrtek.

Skupno je bone do zdaj unovčilo 130.000 posameznih upravičencev, kar pomeni, da nekateri bon izkoristijo v več delih ‒ takih je bilo okoli 40 odstotkov. V povprečju je bil izkoriščen bon v vrednosti 140 evrov.

Izstopajo nedelje in 25. junij, ki je bil praznik, unovčevanje bonov pa postopoma še narašča.

Unovčenih že za več kot 20 milijonov evrov bonov

Največ ‒ 44 odstotkov ‒ jih je bilo unovčenih v hotelih, 20 odstotkov v apartmajih, 10 pa v kampih. Največkrat so se uporabili za podaljšane konce tedna, izstopa tudi bivanje za 7 dni. Ljubljančani in Mariborčani hodijo največ na Obalo, Koprčani pa predvsem na Gorenjsko in tja, kjer so terme, kažejo statistični podatki.

Peter Jenko in Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo
Peter Jenko in Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo

Povprečna starost upravičenca je malo manj kot 40 let, kar kaže, da starejša generacija svoje bone v izrabo prenaša potomcem in sorodnikom, je na novinarski konferenci povedal generalni direktor Finančne uprave RS (Furs) Peter Jenko, ki je ob tem dejal, da so zadovoljni, da sistem, prek katerega je mogoče uveljavljati bone, deluje izredno stabilno in hujših težav niso imeli. Bon je sicer preneslo 8800 uporabnikov.

V Fursovem klicnem centru je 30 uslužbencev, ki so v tem času odgovorili na 15.000 klicev in 1500 elektronskih sporočil uporabnikov in ponudnikov.

Sorodna novica Počivalšek: Izkoristite bone za dušo in za slovenski turizem

Počivalšek: Ukrep se je prijel

Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zatrdil, da je ta ukrep med ljudmi zelo priljubljen in so ga sprejeli za svojega, bone pa je mogoče uveljavljati praktično povsod ‒ "od Kredarice do morja".

Kot država smo jih uvedli prvič, zato minister pravi, da je razumljivo, da še niso mogli vedeti, kaj vse se lahko zgodi na terenu, ob tem pa je spomnil, da so se hitro odzvali na želje ponudnikov in boni zdaj tako veljajo za vse ponudnike turističnih namestitev ‒ tako za stalne kot za sezonske.

Za zdaj so bolj priljubljene poletne destinacije, jeseni in pozimi pa Počivalšek verjame, da se bo njihov učinek pokazal tudi drugje. Spomnil je, da so ocene pokazale, da bodo turistični boni pokazali še 170 milijonov evrov multiplikativnega učinka drugje.

Spomnil je, da mineva štiri mesece od izbruha epidemije novega koronavirusa, in poudaril, da bo treba za ponoven zagon gospodarstva močno okrepiti vlaganja v ekonomijo. Napovedal je, da bodo še pred koncem poletja predstavili načrt ukrepov, ki bodo slovensko gospodarstvo naredili bolj konkurenčno, ter naštel tudi nekaj javnih razpisov, ki so jih pripravili.