"Odgovornost je izključno moja, in upam, da bom s svojim delom s časom povrnil zaupanje in podporo tistih gostincev, ki so te dni jezni name," je zapisal minister. Foto: BoBo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v opravičilu, ki ga je objavil na družbenem omrežju Facebook, posebej izpostavil gostince. "Zadnje, kar bi si želel, je dodati soli na rano tistim, ki jih je ta epidemija zelo prizadela. Na to nisem pomislil, ko sem sprejel povabilo na sestanek, in to je izključno moja odgovornost," je zapisal.

"Razumem ogorčenje tistih, ki so že mesece zaprti in mojo potezo dojemajo kot nesprejemljiv privilegij. To nikakor ni moj namen, in zato sprejemam kritike na svoj račun. Še posebej, ker sem s tem razburil gostinski in turistični sektor, za katerega se zelo zavzemam kot gospodarski minister," je zapisal Počivalšek.

V svojem javnem opravičilu se je posebej opravičil gostiteljem, ki "so naredili vse prav in so zdaj vpleteni v to afero". "Odgovornost je izključno moja, in upam, da bom s svojim delom s časom povrnil zaupanje in podporo tistih gostincev, ki so te dni jezni name," je še dodal Počivalšek.

Sorodna novica Počivalšek: Poslovni sestanki s hrano in pijačo niso prepovedani

Počivalšek: Poslovni sestanki niso prepovedani, postrežena je bila le voda

Minister Počivalšek se je v petek v Ormožu srečal z ustanoviteljico Tovarne sladkorja v Ormožu Terezijo Štefančič in županom Danijelom Vrbnjakom, ki je ministru predstavil projekt Tehnološkega parka Ormož ter gradnjo distribucijskega centra. Po sestanku je s svojimi političnimi in gospodarskimi partnerji srečanje nadaljeval v gostilni v Ivanjkovcih, kamor naj bi se po poročanju portala 24ur.com pripeljalo najmanj enajst avtomobilov. Poslanka Mojca Žnidarič, ki je bila tudi na srečanju, je zanikala, da bi v gostišču postregli kosilo. Povedala pa je, da se je sestanka ob upoštevanju vseh ukrepov udeležilo devet ljudi.

Dogodek je sporen, ker med vladne ukrepe za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom še vedno spadata tudi prepoved zbiranja ljudi in prehajanja občin, prepovedano je tudi obratovanje gostišč, restavracij, gostiln, kavarn, slaščičarn, okrepčevalnic in barov. Dovoljen je sicer osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, pri katerem je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

"Kot gospodarski minister sem na obisku opravljal svoje naloge," je glede svojega sestanka v gostilni Taverna v torek dejal Počivalšek in dodal, da je bila uporaba prostora za sestanek zakonita in utemeljena. Ob tem je na družbenem omrežju poudaril, da s sestankovanjem v gostišču niso kršili ne odloka o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom ne odloka o omejitvi gibanja ljudi. "V prostoru, kjer sem opravljal pogovor s člani zbornice, nisem konzumiral drugega kot vodo," je dejal. "Niti slučajno na sestanku ni bilo pojedine niti žabjih krakov, o katerih so natolcevali nekateri mediji," je dodal in se udeležencem zahvalil za konstruktiven sestanek.