Geodetska uprava je posplošeno tržno vrednost nepremičninam določila na podlagi vladne uredbe o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin. Foto: BoBo
Geodetska uprava je posplošeno tržno vrednost nepremičninam določila na podlagi vladne uredbe o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin. Foto: BoBo

Geodetska uprava je posplošeno tržno vrednost nepremičninam določila na podlagi vladne uredbe o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin, ki je omogočila izvedbo generalnega vrednotenja nepremičnin in prvi pripis posplošene tržne vrednosti vsem nepremičninam v registru nepremičnin na dan 1. julij 2010.

Do podatkov je mogoče dostopati prek povezave http://e-prostor.gov.si/

Popis nepremičnin podlaga za izračun vrednosti
Lastniki nepremičnin so bili s poskusno izračunano vrednostjo nepremičnin seznanjeni že skoraj pred letom dni, ko so vrednost nepremičninam izračunali na podlagi popisa nepremičnin, ki ga je geodetska uprava na terenu izvedla med decembrom 2006 in avgustom 2007. Po podatkih Gursa ima v Sloveniji 1,2 milijona ljudi v lasti nekaj več kot šest milijonov nepremičnin.

Pol milijona evrov za tisk in pošiljanje obvestil
Obvestilo o končni izračunani vrednosti nepremičnine bodo vsi lastniki prejeli po pošti, po tem pa ugovori lastnikov naj ne bi bili več mogoči. Generalni direktor Gursa Aleš Seliškar pričakuje, da bodo obvestila poslana prihodnje leto, pri čemer pa bo Gurs potreboval okoli pol milijona evrov za tisk in pošiljanje obvestil.

Podatke bo mogoče uporabljati od prvega januarja 2012 naprej, in sicer za različne namene. Med drugim z novim letom začneta veljati dva zakona s področja socialnih prejemkov, na podlagi katerih se pri ugotavljanju materialnega položaja oseb, ki so upravičene do teh sredstev, upošteva njihov dohodek in premoženje. Podatke bodo uporabili tudi za izračun davka na nepremičnine, ki ne bo uveden pred letom 2013.