Iztok Podbregar je prepričan, da mu je komisija odtegnila ustavno in zakonsko pravico do odvetnika. Foto: EPA
Iztok Podbregar je prepričan, da mu je komisija odtegnila ustavno in zakonsko pravico do odvetnika. Foto: EPA
Anton Rop
Rop upa, da bo Podbregar spregovoril v skupnem interesu resnice, vendar dodaja, da mu je pri tem treba zagotoviti pravno in ustavno varnost. Foto: EPA
Pavel Gantar
Gantar si želi pričanja Iztoka Podbregarja. Foto: RTV SLO
Rop in Podbregar o aferi Sova

Zaradi zaupnosti podatkov se komisija z nekdanjim direktorjem Sove Iztokom Podbregarjem namreč ni hotela pogovarjati ob prisotnosti odvetnika. Podbregar je zato pogovor zavrnil. Ob tem pa je njegov odvetnik Aleksander Čeferin novinarjem povedal, da njegov klient nikoli ni odredil prisluškovanja hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju ali kateremu koli slovenskemu državljanu, tako tudi ne Janezu Janši.

Se bodo Sovini dokumenti našli?
Nekdanji premier Anton Rop je povedal, da je bil razgovor dober in vztrajal, da je njegov cilj razjasnitev resnice. K temu naj bi poleg Podbregarjevega pričanja v prihodnosti prispevali tudi Sovini dokumenti o domnevnem prisluškovanju v Piranskem zalivu, ki so po njegovih zagotovilih obstajali oziroma bi morali obstajati.

Podbregar je sicer povedal, da Sova že 10 dni brez komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb proučuje dokumentacijo, povezano z Ropovimi izjavami. Kdaj se bo seja komisije nadaljevala oziroma kdaj naj bi opravila pogovor s Podbregarjem, za zdaj še ni znano.

Gantar: Stvari bomo preverili na Sovi
Po pričanju Ropa pred komisijo je njen predsednik Pavel Gantar povedal, da bodo v komisiji določene podatke in informacije glede incidentov v Piranskem zalivu jasno v naslednjih dneh preverili tudi na sami Sovi. Pojasnil je tudi, da pogovora s Podbregarjem niso opravili, ker njegov zastopnik ni imel licence za varovanje podatkov. V kratkem pa naj bi ugotovili kdaj in pod kakšnimi pogoji bo pravni zastopnik lahko na seji.

Gantar je tudi povedal, da komisija ne namerava vladi predati zapisnik s seje 9. maja, na kateri so obravnavali razmere in domnevne nepravilnosti v Sovi. Zahteva vlade je po njegovih besedah neupravičena, ob tem pa je dodal, da so pričevanja pred preiskovalno komisijo zaščitena in tajna.

Poslanec Jože Jerovšek, ki pa je tudi član komisije, je potezo Podbregarja in njegovega odvetnika ocenil kot izmikanje pred komisijo, hkrati pa je obžaloval, da do pogovora z nekdanjim direktorjem Sove ni prišlo. Komentiral je tudi odgovore Ropa, ki so bili po njegovem mnenju neprepričljivi in niso ponudili ničesar novega.

Vlada je Ropa in Podbregarja razrešila molčečnosti
Pred pogovorom je vlada je sprejela sklep, da Ropa in Podbregarja razreši dolžnosti varovanja tajnih podatkov. Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb se je z njma namreč hotela pogovarjati ločeno, zato je razrešnica veljala le za ta pogovor.

Vlada hkrati od omenjene komisije zahteva magnetogram pogovora z Iztokom Podbregarjem z dne 9. 5. 2007, saj želijo ugotoviti morebitno kazensko odgovornost nepooblaščenega sporočanja ali izročanja uradnih tajnosti brez razrešitve dolžnosti varovanja tajnosti podatkov.

Podbregarjevo zagotovilo Sloveniji in Hrvaški
Podbregar je pred prihodom na pogovor zagotovil, da Sova med njegovim vodenjem ni storila popolnoma ničesar, kar bi bilo v nasprotju z zakoni ali interesi slovenskega in hrvaškega naroda in njune skupne prihodnosti tako v EU-ju kot v zvezi Nato.

Ropove navedbe hočejo razjasniti
Komisija je želela razjasniti podrobnosti navedb, da naj bi Janša leta 2004, kot takratni vodja opozicije in hrvaški premier Ivo Sanader načrtovala incidente v Piranskem zalivu, o čemer naj bi Sova seznanila takratnega premierja Ropa.

Na Sovi so zatrdili, da pri njih ne obstajajo dokumenti, ki bi njegove navedbe potrjevali. Tudi predsednik Janez Drnovšek je dejal, da o tem ne ve ničesar. Janša pa je odločno zanikal, da bi se dogovarjal o incidentih, hrvaško zunanje ministrstvo pa je slovenskemu veleposlaništvu v Zagrebu poslalo diplomatsko noto in zahtevalo pojasnila.

C.R.

Rop in Podbregar o aferi Sova