Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Na ljubljanski upravni enoti trenutno čaka 12.000 vlog na rešitev, zaposlenih pa je le 26 uradnikov. Zato se že dalj časa spopadajo z dolgimi čakalnimi vrstami za delovna dovoljenja za tujce, nekateri čakajo tudi po več kot pol leta. Zaradi tega se je vodstvo odločilo za podroben pregled, ki pa je pokazal, da nekateri vlogo dobijo precej hitro, drugi pa nanjo čakajo tudi po več kot pol leta. Zato zdaj poteka policijska preiskava.

"Glavni razlog za dolge vrste je že pomanjkanje kadra. Že več kot deset let opozarjamo tako ministrstvo kot službo za upravne enote. Ta preiskava pa se mi zdi bolj predvolilni šov kot kaj resnega," je povedal predsednik sindikata državnih organov Franc Verk.

Na ministrstvu za upravo so z domnevnimi nezakonitostmi zgolj seznanjeni, s policije pa so za TV Slovenija potrdili, da vodijo predkazenske postopke zaradi kaznivih dejanj.

Podroben pregled pa je pokazal še eno skrb vzbujajočo prakso, zelo razširjeno med delodajalci tujih delavcev. Na eni izmed strani družbenega omrežja, na katerem si delavci izmenjujejo svoje izkušnje, so številni tuji delavci potrdili, da jim delodajalci za delovne vizume zaračunavajo od nekaj sto evrov pa do tudi krepko čez tisoč evrov.

"Po sporazumu o zaposlovanju med državo Slovenijo in Srbijo ter Slovenijo in Bosno so vsi stroški pridobivanja dovoljenja na strani delodajalcev. Mi smo na to začeli opozarjati oziroma to ugotavljati že na začetku našega delovanja leta 2016. Potem smo ugotovili, da to ni en primer, temveč vzorec. Nato smo to izpostavili na ministrstvu za delo, na ministrstvu za notranje zadeve, to smo poslali v državni zbor," je naštel Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.

Vsi tuji delavci, ki so jih delodajalci na takšen način oškodovali, naj prijavo podajo na policijo ali inšpektorat za delo. Le tako se lahko ustavi takšno izkoriščanje delavcev.