Aprila je vlado Janše podpiralo 58 odstotkov vprašanih. Foto: RTV Slo
Aprila je vlado Janše podpiralo 58 odstotkov vprašanih. Foto: RTV Slo
Podpora LDS-u je le še 11-odstotna. Foto: RTV Slo
Državljani se ne veselijo uvedbe evra. Foto: RTV Slo
Zavod za zaposlovanje
Brezposelnost je po mnenju Slovencev največji problem v državi. Foto: RTV Slo

Vlado podpira 57 odstotkov vprašanih, kar je odstotek manj kot aprila. Ne podpira je 29 odstotkov, neopredeljenih pa je bilo 14 odstotkov vprašanih, je povedal Slavko Kurdija, ki vodi raziskavo.

SDS gor, LDS dol
Med strankami je na prvem mestu SDS s 34 odstotki podpore, kar je za dva odstotka več kot aprila. Na drugem mestu je LDS z 11 odstotki, kar pa je za dva odstotka manj kot aprila. Sledijo SD s sedmimi odstotki, SNS s štirimi odstotki, po dva odstotka pa imajo NSi, SLS in DeSUS.

Drnovšek pred Janšo
Med državnimi organi je najbolje ocenjeno delo predsednika republike Janeza Drnovška. Sledijo predsednik vlade Janša, predsednik DZ-ja France Cukjati, vlada, državni zbor, opozicija in na zadnjem mestu državni svet. Med ministrstvi je bilo najbolje ocenjeno delo ministrstev za obrambo, za javno upravo ter za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, najslabše pa ministrstva za delo, za kmetijstvo in za finance.

Skeptični do evra
Z demokracijo v Sloveniji je bilo zadovoljnih 47 odstotkov, nezadovoljnih pa 43 odstotkov vprašanih. Z življenjskim standardom je zadovoljnih 62 odstotkov vprašanih, nezadovoljnih pa je 36 odstotkov. 57 odstotkov vprašanih meni, da bo prevzem evra prinesel Slovencem več slabih kot dobrih stvari, 23 odstotkov pa jih meni, da več dobrih kot slabih.

Večina proti zakonu o RTV-ju
Med tistimi, ki so že slišali za predlog novega zakona o RTV Slovenija, jih je 39 odstotkov menilo, da bo zakon povečal vpliv politike na javno televizijo. 17 odstotkov jih meni, da se bo ta vpliv zmanjšal, 13 odstotkov pa, da se bo ohranil v isti meri. Med tistimi, ki so za predlog slišali, jih 43 odstotkov zakonskega predloga ne podpira, 25 odstotkov pa ga podpira.

Največji problem brezposelnost
Med aktualnimi vprašanji je bilo tudi vprašanje, kaj je trenutno najbolj pereč problem, pred katerim je slovenska politika. Po mnenju vprašanih je na prvem mestu brezposelnost, na drugem so problemi s Hrvaško in na tretjem gospodarski problemi.

Raziskavo, ki jo izvaja Center za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij pri Fakulteti za družbene vede, so izvedli 23., 24. in 25. maja, odgovarjal pa je 901 anketiranec.