Zaslužek od najemnin je vse prej kot slab. Foto: MMC RTV SLO
Zaslužek od najemnin je vse prej kot slab. Foto: MMC RTV SLO
Kdo je Igor Pogačar?
Kaj in za koliko najema država

A centralna evidenca najemov ne obstaja, saj vsak organ za najeme skrbi sam. Veljavna zakonodaja namreč ne zahteva službe, ki bi imela pregled nad tem, koliko javna uprava odšteje za najete prostore. Po besedah Kresalove ima država sklenjenih 171 pogodb za najem prostorov z zasebniki, za najemnine pa gre 2,7 milijona evrov na mesec. Edini službi, ki najemnin ne plačujeta, sta po do zdaj znanih podatkih inšpektorat za šolstvo in šport ter služba vlade za razvoj in evropske zadeve. Vsi drugi imajo v najemu vsaj parkirne prostore, je za TV Slovenija poročala Petra Bezjak.

Na ministrstvu za javno upravo morajo do junija pripraviti spremembo tovrstne zakonodaje. Tina Teržan, državna sekretarka na ministrstvu, pojasnjuje, da je v načrtu ustanovitev sklada upravljanja z nepremičninami, ki bo skrbel za to.

Igor Pogačar še z dodatnimi 61.000 evri na mesec
Po podatkih urada za komuniciranje se med lizinškimi hišami, ki imajo sklenjene pogodbe z državo, najpogosteje pojavlja Hypo leasing, ki skupaj dobi okoli 240.000 evrov na mesec oziroma slabe tri milijone na leto.

Med največje najemodajalce spada tudi Igor Pogačar, ki ne služi le z oddajanjem prostorov NPU-ju, temveč ima pogodbe sklenjene še z ministrstvom za okolje, kjer je cena kvadratnega metra od 7 do 12 evrov, pri čemer MOP plačuje 20.000 evrov na mesec; z ministrstvom za pravosodje, kjer za 1.500 kvadratnih metrov mesečno plačujejo 26.000 evrov, cena za kvadratni meter pa se giblje med 6 in 18 evri; ter z ministrstvom za kmetijstvo, kjer za 1.000 kvadratnih metrov mesečno plačajo 15.000 evrov. Znano je, da v NPU-ju najem kvadratnega metra stane 13 evrov.

Med pogostimi najemodajalci je tudi Sava IP, ki je lastniško povezana s Savo Kranj po vodstvom Janeza Bohoriča. Davčni upravi za oddajanje prostorov letno zaračunajo 2,4 milijona evrov.

Kdo je Igor Pogačar?
Kaj in za koliko najema država