Pogodbo za najem prostorov na Dimičevi bodo nemudoma odpovedali. Foto: BoBo
Pogodbo za najem prostorov na Dimičevi bodo nemudoma odpovedali. Foto: BoBo
RTV Slovenija
RTV Slovenija je ena tistih javnih ustanov, kjer velik del dela poteka prav prek avtorskih pogodb. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi varčevanja bosta v letošnjem letu organizirani le dve državni proslavi: ob dnevu državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Sredstva, namenjena za organizacijo državnih proslav, pa se bodo znižala za 50 odstotkov, na 250.000 evrov.

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo je vlada na današnji seji zadolžila, da nemudoma pristopi k uveljavitvi odškodninske in kazenske odgovornosti zoper odgovorne osebe nekdanjega ministrstva za okolje in prostor za škodo najmanj 382.000 evrov, ki je nastala zaradi neracionalnega ravnanja v postopku preselitve ministrstva.

Poleg tega mora do prihodnje seje vlade pripraviti predlog celovitih prostorskih rešitev za ministrstva in vladne službe, so sporočili z vlade.

Zgodba z najemom prostorov za potrebe ministrstva se sicer vleče že od leta 2007. Takrat se je odločilo, da se MNZ preseli na Litostrojsko cesto v Ljubljani. Predpogodba je predvidevala letno najemnino 4,6 milijona evrov.

Je šlo za korupcijo?
A maja 2009 so nato na MNZ-ju sprejeli odločitev, da se na Litostrojsko ne bodo selili, januarja 2010 pa so s podjetjem Ram Invest sklenili pogodbo za najem prostorov na Dimičevi.
Ministrstvo za najem prostorov plačuje 136.000 evrov mesečno, medtem ko naj bi Ram Invest za lizing podjetju Hypo Leasing, od katerega je odkupil stavbo, plačeval 125.000 evrov mesečnega lizinga, kar naj bi pomenilo, da njegov lastnik Igor Pogačar tako vsak mesec zasluži najmanj 11.000 evrov davkoplačevalskega denarja.

Računsko sodišče je avgusta zaradi najema prostorov za NPU na Dimičevi izdalo negativno mnenje, protikorupcijska komisija pa je le dan pozneje v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na MNZ-ju pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije.
Do prihodnjič seznam izjem
Vlada se je seznanila tudi z informacijo o sklenjenih avtorskih in svetovalnih pogodbah na ministrstvih in vladnih službah. Te morajo za obravnavo na prihodnji seji vlade pripraviti predlog izjem po institucijah oziroma dejavnostih, v katerih se dovoli sklepanje avtorskih in svetovalnih pogodb.

Vlada je namreč na začetku marca sprejela sklep, s katerim v javnem sektorju prepoveduje na novo sklepati vse avtorske in svetovalne pogodbe. Poleg tega je ministrstvom in vladnim službam naložila, naj opravijo preglede teh pogodb, prek katerih je bilo lani izplačanih 23 milijonov evrov. Takšne pogodbe naj bi bilo sicer mogoče skleniti le izjemoma, za nujne primere, za kar pa bo vlada morala dati izrecno dovoljenje.

Komisija za preprečevanje korupcije je vlado opozorila tudi na najemanje zunanjih izvajalcev pri pripravi predpisov. Da bi se izognili tveganjem za nenačrtno porabo javnih sredstev in tudi možnostim interesnega vplivanja na vsebino predpisov, je vladi pred kratkim priporočila, da se ob vsakem predlogu zakona zapiše, kdo so zunanje osebe, ki so sodelovale pri avtorstvu predpisa, kakšen je bil razlog za oddajo prepisa zunanjim avtorjem in tudi stroške, ki so s tem nastali.
Kdo bo odveč?
Ministrstvom in vladnim službam je tudi naložila, naj preverijo smiselnost obstoja posameznega delovnega telesa znotraj njihove sestave. Ti imajo zdaj 30 dni časa, da vladi podajo predlog za spremembo, dopolnitev ali ukinitev delovnih teles oziroma predlagajo spremembo zakonodaje, ki nalaga njihovo ustanovitev, če presodijo, da je to potrebno.
Žerjav Žureju ne zaupa več
Po seji vlade pa je minister Radovan Žerjav napovedal tudi razrešitev direktorja urada za intelektualno lastnino. "Če nekdo v tem času, ko bomo varčevali na vseh proračunskih postavkah, na predlog, da vsi znižamo stroške, kot odgovor na to pošlje predlog za zvišanje za 100 odstotkov, se mi zdi to neresno in neodgovorno," je dejal.

Minister se zaveda, da prostori urada niso najboljši. Po njegovih besedah so se danes pogovarjali, da bodo poiskali neko optimalno rešitev glede na stroške in najemnine kot tudi na kakovost prostorov.

"Kar nekaj zadev se odpira, tudi združevanja, in upam, da bomo tudi za urad za intelektualno lastnino našli rešitev," je pojasnil Žerjav, ki sicer nima zaupanja v Žureja. Na vprašanje, kdaj bo Žurejeva razrešitev na dnevnem redu vlade, pa Žerjav odgovarja: "Težko rečem, to je pravni postopek, ki ga moramo izpeljati, korektno seveda."
Po besedah Žureja pa zahteve za višji proračun urada niso podali prvič, na slabe razmere v uradu so opozarjali tudi že v preteklosti, a si noben minister od Mateja Lahovnika naprej ni prišel pogledat razmer, v katerih urad deluje.

Zaradi varčevanja bosta v letošnjem letu organizirani le dve državni proslavi: ob dnevu državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Sredstva, namenjena za organizacijo državnih proslav, pa se bodo znižala za 50 odstotkov, na 250.000 evrov.