Predstavniki strani so tokratna pogajanja označili kot korak naprej. Foto: EPA
Predstavniki strani so tokratna pogajanja označili kot korak naprej. Foto: EPA
Ministrstvo za zdravje
Ministrstvo išče podporo za svoje predloge pri sindikatu in delodajalcih. Foto: RTV SLO

Dosegli so dogovor, da nadomestilo za čas bolniške odsotnosti ostaja tudi po preteku enega leta, hkrati pa so se dogovorili o določitvi postopkov, ki bodo bolniški dopust skrajšali. Predvsem izvedenski organi naj bi bili zavezani, da svoje delo opravijo v omejenem času. Kompromis so dosegli tudi pri kaznih tistih, ki zlorabljajo bolniški položaj.

Odprtih še kar nekaj vprašanj
Vprašanje glede nadomestil tistim, ki se bodo poškodovali zaradi tveganega obnašanja ali pod vplivom alkohola, še naprej ostaja odprto, prav tako tudi ni znana sestava skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Trd oreh ostaja tudi vir sredstev za socialno ogrožene, ki bodo oproščeni plačevanja prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Sindikati so prepričani, da bi moral potrebna sredstva kriti proračun, saj želi vlada, kot je dejala Lučka Boehm, predstavnica ZSSS-ja, breme preložiti na zdravstveno blagajno.

Alkohol v krvi, polovično nadomestilo?
Ministrstva je predlagalo 50-odstotno nadomestilo za tiste, ki se bodo poškodovali zaradi tveganega obnašanja ali poškodb, ki so nastale pod vplivom alkohola ter drugih psihotropnih snovi.

Sindikati menijo, da ministrstvo ljudem v težavah s takšno rešitvijo nalaga prehudo kazen, delodajalci pa zahtevajo jasno določitev količine alkohola in narkotikov v krvi, da bi bile sankcije jasno definirane.

Delodajalce v noveli motijo njihove večje obveznosti, saj naj bi se po novem spreminjala osnova za plačevanje prispevkov pri samostojnih podjetnikih, lastnikih zasebnih podjetij, zaposlenih pri tujem delodajalcu, kmetih in vrhunskih športnikih ter šahistih.