Stavka, napovedana za 30. januar, zaenkrat še grozi. Foto: MMC RTV SLO
Stavka, napovedana za 30. januar, zaenkrat še grozi. Foto: MMC RTV SLO

Tudi če danes ne bomo prišli čisto do konca, upanje še ne bo umrlo.

Gregor Virant o pogajanjih s stavkovnim odborom
Stavka še ni odpovedana

Pogajanja se bodo nadaljevala v torek. Stavkovni odbor se je bil tokrat sicer pripravljen pogajati le o drugi stavkovni zahtevi, ne odstopa pa od zahteve po uskladitvi izhodiščnih plač za ugotovljeno razliko med predvideno in dejansko inflacijo s 1. januarjem 2008

Kot je povedal vodja stavkovnega odbora Doro Hvalica, je vlada pristala na uskladitev v višini 3,4 odstotka, sami pa vztrajajo na 3,5 odstotka. Glede druge stavkovne zahteve pa je po njegovih besedah podala "zanimive" rešitve, do katerih se bodo v sindikatih še opredelili.

"Dobra volja je najbolja"
Minister Virant kljub vsemu ostaja optimist, saj je že pred začetkom pogajanj napovedal, da tudi če danes ne bi prišli čisto do konca, "upanje še ne bo umrlo". Do stavke je še kar nekaj časa, je dejal minister, ki upa, da stavke ne bo in verjame, da lahko še vedno najdejo rešitev.

Sindikati zahtevajo izpolnitev dogovora o uskladitvi izhodiščnih plač s 1. januarjem 2008 za ugotovljeno razliko med predvideno in dejansko inflacijo (3,5 odstotka) ter uveljavitev določil zakona o sistemu plač v javnem sektorju, kolektivne pogodbe javnega sektorja in aneksov oz. kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev s 1. januarjem 2008 ne glede na to, kdaj bodo
ustvarjeni tudi formalni pogoji zanje.

Državni tožilci pozivajo k ponovnemu usklajevanju
V Društvu državnih tožilcev Slovenije pristojne organe pozivajo, da zaradi škodljivih posledic, ki jih plačna reforma v trenutni obliki prinaša celotnemu pravosodju, znova začne postopke usklajevanja. Z njimi naj bi prišli do ureditve, ki bo res odpravila obstoječa nesorazmerja med plačami funkcionarjev v javnem sektorju.

Izvršni odbor društva v izjavi, ki jo je sprejel danes, opozarja, da plačna reforma ni dosegla temeljnega cilja, ki ga je vseskozi poudarjal minister za javno upravo Gregor Virant, torej odprave nesorazmerij med posameznimi vejami oblasti, so sporočili iz društva.

Pomanjkljivosti v zakonu o sistemu plač?
Ugotavljajo, da so se s spremembami zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki so se začele uporabljati z novim letom, v praksi pokazale vse pomanjkljivosti, na katere so opozarjali že med usklajevanji. Kljub ugotovitvi ustavnega sodišča, da je neskladje med najnižjimi izhodiščnimi plačami sodnikov in posledično državnih tožilcev ter najnižjimi plačami funkcionarjev drugih vej oblasti prevelik, so ta nesorazmerja tudi po ponovnem usklajevanju ostala nespremenjena, opozarjajo v društvu.

R. B.

Tudi če danes ne bomo prišli čisto do konca, upanje še ne bo umrlo.

Gregor Virant o pogajanjih s stavkovnim odborom
Stavka še ni odpovedana