Odpovedana pogajanja vlade z javnim sektorjem?

Na ministrstvu pravijo, da pogajanj niso odpovedali zaradi očitkov ministrici glede visokih stroškov službene poti v New York in domnevnih nepravilnostih pri razpisu za nevladne organizacije. Kot trdijo, so se pred dvema tednoma s sindikati zgolj okvirno dogovorili o nadaljevanju pogajanj v ponedeljek in so imeli pozneje težave z usklajevanjem urnikov. Dodali so, da to ni nič neobičajnega, da se urniki večkrat spremenijo in da bo datum nadaljevanja pogajanj morda znan že v ponedeljek.

Pogovor s Sanjo Ajanović Hovnik v Odmevih

Sindikati so na drugi strani presenečeni. Pričakovali so, da bodo jutri z ministrico Sanjo Ajanović Hovnik sedli za skupno mizo. Pravijo, da je bil datum potrjen, drži pa, da jim ministrstvo ni posredovalo dnevnega reda. Zanikajo tudi, da je bil v zadnjem času v pogajanjih narejen korak naprej. Ravno nasprotno, vlada naj bi pred dvema tednoma odstopila od nekaterih že danih predlogov, zato konca pogajanj ni na vidiku.

Vladni turizem v času varčevanja

"Vlada nas ni nikoli pozvala k soglasju, da ta pogajanja bodo. Kar pomeni, da ne želi imeti v ponedeljek teh pogajanj. Tudi sam sem opozoril, da se bo ministrici, dokler se ne razčistijo te obtožbe, težko pogajati. Zato je v korist vseh, da se te obtožbe čim prej razčistijo in ugotovijo, ali je bila kršena zakonodaja," je pojasnil vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Sindikati so kritični do vlade, ker naj bi z zadnjim predlogom posegla v razvrednotenje strokovnih nazivov v šolstvu, kulturi in sociali, kar po njihovem mnenju ogroža delovanje teh treh sistemov. Za sindikate je nesprejemljivo tudi, da usklajevanja vrednosti plačnih razredov do konca leta 2027 ne bo. Kritični so tudi do napovedi, da se ob proračunskem varčevanju zaradi obnove po poplavah z inflacijo ne bodo usklajevali socialni transferji. Podrobno bodo sindikati svoje poglede pojasnili v ponedeljek popoldne na novinarski konferenci.