Nedavni prizori se v sredo najverjetneje ne bodo ponovili, saj naj bi stavka potekala na delovnih mestih. Foto: RTV SLO
Nedavni prizori se v sredo najverjetneje ne bodo ponovili, saj naj bi stavka potekala na delovnih mestih. Foto: RTV SLO
Dušan Semolič
Semolič je zavrnil trditve delodajalcev, da sindikati niso usklajeni. Foto: MMC RTV SLO
Stavka je pred vrati

Kljub napovedim, da so se nekatere sindikalne centrale le uskladile z delodajalci, ob koncu maratonskih pogajanj ni prišlo do nobenega dogovora - danes bodo tako stavkale prav vse sindikalne centrale. Sindikati so se odločili za stavko, ki bo potekala v številnih slovenskih podjetjih, a ob različnih urah, obliki in dolžini.

Semolič: Delodajalci hočejo konflikt


"Nismo se približali stavkovnim zahtevam. Delodajalci so trdno vztrajali na stališčih, ki so za nas absolutno nesprejemljiva. To so vedeli in očitno si želijo konflikta s sindikati," je po maratonskih pogajanjih povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Trn v peti je bila višina zvišanja
"Presodili smo, da kjer je bil dogovor o izrednem dvigu plač za leto 2007 že dosežen, ne more biti z novim dogovorom povzročena razlika, na osnovi katere bi morali ponovno zvišati plače," pa pravi Tatjana Čerin iz Gospodarske zbornice Slovenije. Po sindikalnem predlogu bi se morale plače, ki so že bile zvišane po prejšnjem dogovoru dvigniti še za razliko do odstotka, ki bi ga danes dogovorili, "na kar pa mi ne moremo pristati". Čerinova o višini tega odstotka ni želela govoriti, potrdila pa je, da je bil višji od 4,7 odstotka.

Skoraj 200.000 delavcev bo stavkalo

V prvem stavkovnem valu naj bi stavkali člani sindikatov delavcev trgovine, kemične, nekovinske in gumarske industrije, komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami, tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije, delavcev energetike, prometa in zvez ter Svobodnega sindikata Slovenije, skupaj okoli 200.000 zaposlenih.

Kdo vse bo stavkal?
Med drugim bodo tako stavkali v večjih tekstilnih podjetjih, kot so Mura, Labod, Elkroj, Beti. Stavkali bodo tudi v Alpini, Industriji usnja Vrhnika, Elanu, Steklarni Hrastnik, Heliosu, Colorju, Belinki, Preventu. Stavki se bodo prav tako pridružili zaposleni v Aerodromu Ljubljana in Avtobusni postaji Ljubljana ter trgovci v Mercatorju in Nami, pa tudi zaposleni na nekaterih poštah.

Tudi zaposleni na Darsu bodo stavkali
V Slovenski zvezi sindikatov Alternativa ugotavljajo, da je v večini podjetij, kjer imajo svoje članstvo, do uskladitve plač v skladu s podpisanim dogovorom o izredni uskladitvi plač zaradi nepričakovano visoke inflacije v letu 2007 prišlo. Izjema je Dars, so sporočili iz Alternative. Zato bodo zaposleni na Darsu jutri med 9. in 10. uro stavkali. To pomeni, da bo na vsaki cestninski postaji odprta najmanj ena kombinirana steza.

Člani Sindikata bančništva Slovenije pa so sporočili, da ne bodo stavkali, saj so delodajalci zvišali osnovne plače od januarja za 2,7 odstotka.

Kolektivna pogodba naj bi sicer veljala od 1. marca, a samo za delodajalce, za katere ne velja nobena izmed panožnih kolektivnih pogodb, ne pa tudi za delodajalce, ki na ravni panoge v okviru socialnega sporazuma sklepajo svojo kolektivno pogodbo, s katero bi rešili vprašanje inflacije za leto 2007.

Težava odstotek dviga plač
Izhodišče delodajalcev je dogovor o izrednem dvigu plač za lani s 25. januarjem letos, sindikati pa zahtevajo, da so delodajalci v primeru, da se povprečna mesečna plača na ravni podjetja na delavca v tem obdobju ni povišala za 8,2 odstotka, po tej kolektivni pogodbi delavcem dolžni dvigniti plačo za deset odstotkov od 1. do 5. tarifnega razreda in za 6,4 odstotka od 6. do 9. tarifnega razreda, je povedal Cveto Zrimšek iz Podjetniško-obrtne zbornice Slovenije.

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič in Zrimšek pa sta dejala, da je razkorak tako velik, da pogajalski skupini glede izogiba jutrišnji stavki nista optimistični, in dodala, da sindikati vodijo pogajanja na način, da stavka bo. Kako dolgo bodo trajala pogajanja, pa pogajalski skupini nista omejili.

Stavka je pred vrati