Andrej Vizjak bo poskušal omehčati sindikate. Foto: BoBo
Andrej Vizjak bo poskušal omehčati sindikate. Foto: BoBo

Pogajalska skupina, ki jo je vlada imenovala na današnji seji, se bo pogajala s predstavniki sindikatov v povezavi z njihovimi stavkovnimi zahtevami pred stavko, ki je napovedana za sredo.

Skupino pod Vizjakovim vodstvom sestavljajo še minister za finance Janez Šušteršič, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, minister za zdravje Tomaž Gantar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Lovro Lončar ter direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle.
Članom skupine so imenovali tudi namestnike, večinoma so to državni sekretarji na posameznih ministrstvih. Za usklajevanje predpisov s področja plač v javnem sektorju in kolektivno pogodbo je vlada konec marca pooblastila pogajalsko skupino za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

Vodja te skupine je postala Lidija Apohal Vučkovič, njeni člani pa predstavniki ministrstev za finance, za pravosodje in javno upravo, za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, za zdravje, za notranje zadeve, za gospodarski razvoj in tehnologijo, za obrambo, za kmetijstvo in okolje, za zunanje zadeve ter za delo, družino in socialne zadeve. Člani te pogajalske skupine so tudi predstavniki vladne službe za zakonodajo, generalnega sekretariata vlade ter Urada za makroekonomske analize in razvoj.