Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po projekciji ministrstva za vzgojo in izobraževanje se bo v prihodnjih petih letih upokojilo skoraj 4000 osnovnošolskih in srednješolskih učiteljev. Vpis na fakultete sicer ni problematičen in je že nekaj let praktično enak, težava pa je, da diplomanti pedagoških smeri odhajajo iz pedagoških vod, opozarja Mara Cotič s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. "Zadnjič sem se pogovarjala z našimi diplomanti na Alumni klubu in, recimo, kar trije so se odločili, da so šli delat v trgovino," je dejala za Radio Slovenija.

Na šolstvo se spoznamo vsi, pritiski staršev postajajo vse večji, zamenjala se je tudi generacija učencev – tako nekaj ključnih težav s področja vzgoje in izobraževanja oriše ravnatelj Osnovne šole Škofljica Roman Brunšek. "Prihajajo zelo različni učenci, z različnimi pristopi, potrebami, razumevanjem. Zelo veliko težav je tudi na vzgojnem področju, in mlad učitelj, ki pride brez pripravništva v šolski prostor, na te izzive ni pripravljen," opozarja.

Sorodna novica Kadrovska stiska v šolah že vpliva na izvajanje programa

Pripravniška shema je poleg štipendije eden od ukrepov, s katerim želi ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ublažiti kadrovsko stisko. A je število v obeh primerih manjše od razpisanih mest, pravi Miha Lovšin z urada za razvoj in kakovost izobraževanja na ministrstvu. "Ta kritični moment vstopa v poklic naslavljamo tudi s predpisi, podaljšujemo obdobje, v katerem dovoljujemo, da nekdo izpolni pogoje, ko še nima končane pedagoško-andragoške izobrazbe oziroma strokovnega izpita."

Svoje predloge za izboljšanje stanja pospešeno oblikuje tudi delovna skupina za pripravo nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja. "Gre za vprašanja strokovne avtonomije učiteljev vse do skrbi za njihovo počutje v šoli. Mislim, da bomo lahko kar uspešno integrirali te ideje v naše razmisleke," pojasnjuje vodja skupine Janez Vogrinc. Predlog Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje do leta 2033 mora skupina pripraviti do januarja prihodnje leto.