V Pogledih Slovenije o primeru korupcije na najvišji ravni. Foto: MMC RTV SLO
V Pogledih Slovenije o primeru korupcije na najvišji ravni. Foto: MMC RTV SLO

Imamo problem, da sploh ne prepoznavamo več poslovnih in etičnih standardov.

Miro Cerar o stanju v državi
Drago Kos
Thalerjeve izgovore je Kos ocenil kot takšne, da bi povprečen kriminalist ali policist z njimi opravil v nekaj minutah. Foto: MMC RTV SLO

Zdi se, da potrebujemo brco iz Bruslja, da se nekaj zgodi.

Drago Kos
Božidar Novak
Božidar Novak, ki je bil nekdaj Thalerjev sodelavec, sicer pa prvi mož skupine Spem, je dejal, da se Thaler ne bo več vrnil v politiko. Foto: MMC RTV SLO

V politiki spodnje meje ni, zato se mi zdi še toliko pomembnejši profesionalizem preiskovalnega novinarstva.

Andraž Teršek
Simona Habič
Transparency International si prizadeva k podrobnejši ureditvi kodeksa, ki med drugim ureja tudi ravnanje evropskih poslancev, je povedala Simona Habič. Foto: MMC RTV SLO
Pogledi Slovenije

Glede kazenske odgovornosti pa je dejal, da nas čakajo še dolgotrajni postopki, da se stvari razjasnijo. Posnetka, ki sta ga naredila novinarja The Sunday Timesa, najverjetneje po slovenski zakonodaji ne bo mogoče uporabiti na sodišču, je pa zelo zgovoren. Thalerjeve izgovore je ocenil kot takšne, da bi povprečen kriminalist ali policist z njimi opravil v nekaj minutah. Kos še meni, da bo imel Thaler še hude težave, saj je iz posnetka jasno vidno, da je sam dajal iniciativo. Pri korupcijskih kaznivih dejanjih je obljubljanje, ponujanje in sprejemanje ponudb izenačeno z izročanjem korupcije, je še pojasnil Kos.

Novak: Thaler je pomešal politiko in gospodarstvo
Božidar Novak, ki je bil nekdaj Thalerjev sodelavec, sicer pa prvi mož skupine Spem, je dejal, da se Thaler ne bo več vrnil v politiko. Dejal je, da je bil Thaler preveč vpleten v posel, zato je pozabil na etične norme v politiki. Simona Habič, predsednica Društva za integriteto, je menila, da Thaler, če bi bil poslanec državnega zbora, ne bi odstopil. Habičeva je opozorila, da so ljudje zaradi takšnih primerov izgubili zaupanje v institucije, tudi Evropski parlament. "Lahko rečemo, da se je Thaler obnašal popolnoma neetično in ni pokazal drže, da je politik z integriteto." Kot Transparency International Slovenija zahtevajo, da politiki zavzamejo bolj etično držo, in da se pristojne institucije hitreje odzovejo.

Kot kaže, pa povsem ne drži niti izjava direktorja urada vlade za komuniciranje Darijana Koširja, da predsednik evropskih socialistov Martin Schultz premierju Borutu Pahorju ni naročil, naj Thalerju naroči odstop. Schultz je za Poglede Slovenije dejal, da sta se s Pahorjem o tem pogovarjala in se strinjala, da je odstop Thalerja potreben.

Novinarsko vprašanje Darijanu Koširju po četrtkovi seji vlade:
"Ali je res, da je premier Thalerja pozval k odstopu potem, ko je dobil telefonski klic iz evropskega parlamenta , da naj reagira?"
Košir: "Ne, gospod Schulz s predsednikom Pahorjem o tem, ali naj ga odstavi ali pozove k odstopu, ni govoril. Gospod Schulz mu je samo povedal , kaj bo evropski parlament storil in sprejel v zvezi s tem in ni niti slučajno vplival na odločitev in presojo predsednika vlade. Niti najmanj."

xxx

Izsek predmetne izjave vodje poslanske Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (katere član je bil tudi Thaler), nemškega poslanca Martina Schulza
Novinarka: "Kaj ste mu (Pahorju) povedali o primeru Zorana Thalerja?" Schulz: "Nič mu nisem povedal. Strinjala sva se, da bi bilo potrebno, v primeru, če bi bili dokazi Sunday Timesa zoper Zorana Thalerja prepričljivi, tega prositi, da zapusti evropski parlament. To se je tudi zgodilo."
Novinarka:
"Torej se je strinjal (Pahor, op. a.), da mora gospod Thaler odstopiti?"
Schulz: "Mislim, da."


Cerar: Kako lahko človek, ki je bil toliko časa v politiki, pomeša politiko in gospodarstvo?
Argumenti, da je pomešal gospodarstvo in politiko, so nesprejemljivi, je dejal pravnik Miro Cerar. Sprašuje se, kako je lahko človek, ki je bil tako dolgo v politiki, pomešal gospodarstvo in politiko. To se mu zdi apologetska izjava. Thaler pa se bi moral po njegovem mnenju zavedati, da je storil hudo napako, moralno, etično, če pa tudi pravno, se bo še pokazalo. "Evidentno je bilo, da gre za korupcijo."

Kos je izpostavil, da je tudi način, kako so novinarji The Sunday Timesa zbirali informacije, med drugim tudi skrito kamero. A je ustavni pravnik Andraž Teršek dejal, da na podlagi posnetkov, lahko rečemo, da novinarji niso ravnali protipravno in niso storili kaznivega dejanja. Pri svojem delu so po njegovih besedah izpolnili kriterije, ki jih pravo določa kot kriterije, ki morajo biti izpolnjeni, da so novinarji oprani krivde.

V SD-ju veliko nezadovoljstva zaradi primera
Tudi v Avstriji nadomestnega poslanca, tako kot v Sloveniji Andreja Horvata, obravnava protikorupcijska komisija. Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer je še enkrat ponovil, da Horvat ne bo evropski poslanec. Je pa izpostavil primer Srečka Prijatelja, saj je moral DZ eno leto čakati na pravnomočno sodbo, da so mu lahko odvzeli poslanski mandat. A je to tako zato, ker je slovenska zakonodaja jasna in transparentna. Dejal je, da je Thaler sprostil vsaj eno napetost, ko se je odločil, da bo odstopil.

Na vprašanje, kakšno moč sploh še ima Borut Pahor v stranki, potem ko je za prvega na listi za evropske volitve postavil Zorana Thalerja, tretjega pa Andreja Horvata, je Kumer odgovoril, da je veliko slabe volje in nezadovoljstva zaradi primera, ki se je s Thalerjem zgodil. Glede moči in položaja predsednika pa bodo odločali organi stranke, je dejal Kumer.

Trditev, da za novinarje, ko gre za vprašanje dela pod krinko, veljajo enaka pravila, kot veljajo za kogar koli drugega, ne drži. Bistvo novinarskega dela se razlikuje od policijskega dela po tem, da cilj novinarja ni kazenski postopek, ampak sporočiti javnosti pomembno novico o pomembni zadevi, ki je nujno političnega značaja in kjer gre nujno za političnega funkcionarja. Obstajajo tudi sorazmerno jasni kriteriji, kdaj se lahko rezultat takšnega novinarskega dela uporabi tudi na sodišču, je še opozoril Teršek.

Pogreša se jasen odziv slovenske politike
Cerar je poudaril, da pogreša jasen odziv slovenske politike, da se reče "na to ne bomo pristajali". Kos je dodal, da se je v zadnjih letih samo Slovenska škofovska konferenca z dvema pismoma odzvala na korupcijo, sicer pa odzivov ni bilo. V takšnih primerih se zadeve prepušča posameznikom, je dejal. Habičeva pa je dodala, da se zgledi začnejo najvišje. Če se bodo najvišje avtoritete odzvale, se bodo odzvali tudi državljani.

Transparency International si prizadeva za podrobnejšo ureditev kodeksa, ki med drugim ureja tudi ravnanje evropskih poslancev. Ker konflikt interesov deluje v obe smeri, je Habičeva dejala, da jo je strah, da bo šel Thaler v gospodarstvo.

Na vprašanje, ali je slovenska politika sposobna skupnega in jasnega odziva, je Kumer odgovoril, da je 28 poslancev SD-ja v ponedeljek jasno povedalo, da mora Thaler odstopiti. Po njegovih besedah pa mora vsak posameznih prevzeti odgovornost, da se odzove, če se mu zgodi kaj takšnega.

Imamo problem, da sploh ne prepoznavamo več poslovnih in etičnih standardov.

Miro Cerar o stanju v državi

Zdi se, da potrebujemo brco iz Bruslja, da se nekaj zgodi.

Drago Kos

V politiki spodnje meje ni, zato se mi zdi še toliko pomembnejši profesionalizem preiskovalnega novinarstva.

Andraž Teršek
Pogledi Slovenije