Tudi slovenskim politikom so že bile dokazane številne nepravilnosti, a odstopil je malokdo. Foto: MMC RTV SLO
Tudi slovenskim politikom so že bile dokazane številne nepravilnosti, a odstopil je malokdo. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal in Miro Senica
Kresalova in Senica se morata braniti vedno glasnejših očitkov o davčni utaji. Foto: MMC RTV SLO
Hartmut Mehdorn
Mehdornovih uslug država ne bo uporabila, stroški pa so vseeno nastali. Foto: MMC RTV SLO
Pogledi Slovenije

Izobražen Bavarec, jasno katolik, z doktorskim nazivom, ki se je kalil tako v vojski kot novinar, kot direktor družinskega investicijskega podjetja in tudi kot generalni tajnik vplivne krščanske unije.

Lepše res ne more biti. Ne v zaprtih krogih elite, tam na prostranih zelenicah berlinskega Tiergartna, na ljubezenski rave paradi spozna protestantko, prapravnukinjo znamenitega nemškega kanclerja Bismarcka, ki mu kasneje rodi dve hčerki. Protestantka in katoličan, presežena je še ena globoka evropska rana.

Angela Merkel mu v svoji prvi vladi velike koalicije zato ponudi usmerjanje nemškega gospodarskega stroja, postane minister za gospodarstvo. V drugi vladi, ko je v parlament neposredno izvoljen z zgodovinsko kar 60-odstotno podporo svojega okrožja, prevzame t.i. državotvorno ministrstvo. Nemčija ga že vidi kot naslednika mame Evrope - Angele Merkel.

16. februarja eden najuglednejših nemških časopisov Süddeutsche Zeitung razkrije, da je Guttenberg prepisal petino svoje doktorske disertacije iz virov, ki pa jih ne navaja. Torej si jih je prisvojil. A Guttenberg najprej zanika. Toda le dva dni kasneje po objavi članka v časopisu objavi, da bo začasno prenehal uporabljati svoj doktorski naziv. Pet dni kasneje že sporoči, da doktorski naziv vrača. Osem dni po razkritju univerza Bayreuth prekliče njegov doktorat.

A tu se zgodba ne konča, nastopijo mediji in civilna družba. Da je situacija še bolj zapletena, ministra nedvoumno podpre tudi kanclerka Merklova, češ, da za ministra ni vzela znanstvenika. A za Guttenberga je ključen nastop univerzitetnega profesorja Oliverja Lepsiusa na eni izmed dveh nemških javnih televizij, v osrednjem televizijskem dnevniku.

48 ur kasneje baron Guttenberg odstopi z mesta obrambnega ministra. 3. marca se odpove tudi funkciji poslanca v državnem zboru, kljub izjemni podpori javnosti oziroma volivcev. In zdaj se vprašajmo, zakaj kaj takšnega ne moremo doživeti v Sloveniji? Odgovori so najmanj trije:

1. Ker imajo v Nemčiji odgovorno politično elito.
2. Ker imajo visoko etično držo.
3. In ker delujejo v izrazito odprti družbi.

Kdaj pa odstopi pri nas?
Slovenska politična elita danes. Tudi pri nas lažejo, kot je lagal predsednik stranke Zares Gregor Golobič, a je politična elita s predsednikom države na čelu ugotovila, da je bila to napaka in si zasluži drugo možnost. Golobič pa se potem ne odloči za odstop. Tudi v Sloveniji prirejajo dokumente, kot si je to privoščila SDS Janeza Janše ob dokazovanju laži predsedniku Türku. A le da se za razliko od Nemcev zgodbe o neodvisni politični eliti le nalagajo. Poglejmo najnovejši primer Katarine Kresal.

To je dokument davčne uprave, ki razkriva, prvi ga je objavil Požareport, da sta Katarina Kresal in Miro Senica prek sumljivih podjetij, ki so bila ustanovljena zato, da utajijo davek v obdobju med letoma 2004 in 2008 kupila pet luksuznih avtomobilov: Kresalova kajena in audi A8, Senica pa astona martina, mercedesa S 500 in audija A8. Poglejmo model kupovanja astona martina. Astona martina je v Slovenijo uvozila družba Evroprojekt, za katero je davčna uprava ugotovila, da je fiktivno podjetje, ustanovljeno z namenom utajevanja davkov motornih vozil. In ga je za ta avto tudi utajilo. Europrojekt je nato avto prodal AMZS-ju, po virih, ki jih navajajo Finance, se je vedelo, da gre za vozilo namenjeno odvetniku Senici. AMZS je astona martina naprej prodal podjetju BRD s Celovške 50 v Ljubljani, in kot navaja davčna uprava, je bilo vozilo prodano pooblaščencu Mira Senice, ki je za avto plačal 181.522 evrov z gotovino.

Po podobnem modelu sta bila uvožena tudi avtomobila na ime Katarine Kresal. Ker ge za ministrico za notranje zadeve in predsednico vladajoče stranke LDS, smo nanjo naslovili tri vprašanja:
1. Zakaj Katarina Kresal nakupa avtomobilov ni izvedla preko pooblaščenih avtomobilskih zastopnikov?
2. Ali je za nakup avtomobilov najela posojilo, če, pri kateri banki, ali je avtomobile plačala z gotovino?
3. Ali je pripravljena za leto 2004 in 2008 javnosti predstaviti svojo davčno napoved? Gre za tisti dve leti, ko sta bili vozili na njeno ime kupljeni.

"Človeka ni mogoče razdeliti na dve vlogi"
Dan kasneje smo dobili odgovor s pojasnilom, navajam, da je Katarini Kresal sicer obe vozili kupil in podaril njen življenjski partner Miro Senica, konec navedka. S tem se ministrica izogne odgovorom na vprašanja in prelevi odgovornost na njenega življenjskega partnerja, zasebnika, odvetnika Mira Senico. Zato na tej točki poslušajmo odgovor nemškega profesorja Lepsiusa, ko mu je novinar predstavil argumente kanclerke Merklove v primeru Guttenberg, češ da ni zaposlila znanstvenika, temveč reformatorja vojske: "Človeka ni mogoče razdeliti na dve vlogi. Če nekdo zakrivi tak akademski prestopek, ne morem osamiti nobenega področja, na katerem bi želel minister neovirano delati. Osupljivo je, kako on sam razume svoje početje po koščkih, Da noče uvideti, kaj je storil."

Tudi Katarina Kresal ni le notranja ministrica, temveč tudi partnerka enega najvplivnejših slovenskih odvetnikov.

Se še spomnite Simone Dimic, ko je na naše vprašanje, kako lahko nekdo v tej državi postane direktor Petrola suvereno odgovorila: "Verjetno z znanjem in izkušnjami. To morate vprašati pa gospoda Svetelška, kako je pristal tam."

Aleksander Svetelšek danes ni več šef največjega državnega trgovca z nafto. Odnesel ga je ta dokument – gre za nerealizirano cesijsko pogodbo med odvetniško pisarno Senica in državnim Petrolom. Ali drugače: ko je bilo jasno, da se bo SCT Ivana Zidarja potopil, je terjatve, ki jih je imel odvetnik Miro Senica do SCT-ja, odstopil družbi Petrol. Pogodba nikoli ni bila realizirana.

Svetelšek je uradno odstopil 10. januarja. A po sporazumu ostaja na Petrolu še do junija letos, torej šest mesecev. S plačo okrog 12.000 evrov bruto na mesec in drugimi privilegiji. A že ima novo službo, ki pa je ne bo pričel predčasno. S prvim junijem bo namreč postal direktor podjetja Pinus, ki se ukvarja z insekticidi in je povezano z Jurijem Pogačarjem. To je tisti prijatelj Mira Senice in Katarine Kresal, od katerega je notranja ministrica najela stavbo za ljubljanskim Bežigradom in vanjo naselila nacionalni preiskovalni urad.

Zato spet prisluhnimo profesorju Lepsuisu, ki pojasnjuje, zakaj mora biti Guttenberg kaznovan: "Vsak prekrškar, ki vozi v napačno smer, bi lahko rekel: Saj sem storil prekršek, ampak tega nisem vedel. Pridobil bom novo vozniško dovoljenje, se vsem opravičil, in mi bo odpuščeno. To je nepredstavljivo."

Odstop, a brez kazni
Aleksander Svetelšek je sicer odstopil, a za svoja dejanja ni bil nikoli kaznovan. Še več, za njegovo nadaljevanje poti so nemudoma dobro poskrbeli. Predsednik vlade Borut Pahor je v eni izmed svojih neštetih napovedi o temeljitem preoblikovanju slovenske družbe v odprto in konkurenčno storil tudi konkreten korak. Po dolgih kosilih v Bruslju je v Ljubljano pripeljal Hartmuta Mehdorna, veliko zvezdo evropskega gospodarstva, ki je uspešno saniral nemške železnice, a hkrati med nemškimi sindikalisti enega najbolj osovraženih menedžerjev.

Mehdorn predlaga združitev železnic, Interevrope in Luke Koper v logistični holding – drzna ideja, ki smo jo od Mehdorna tudi pričakovali. Nova rešitev za star problem. Nešteto sestankov, analiz, konferenc v nekdanji kraljevi rezidenci na Brdu, da je na koncu predsednik vlade povedal, da ne bo šel proti sindikatom, lokalni politiki in drugim interesnim skupinam.

Za to, da se ni zgodilo nič, je slovenska država zaenkrat porabila 50.000 evrov. Največ sta zaslužili fakulteti s Primorske in Ljubljane, ki sta pripravili študiji.
Mehdorn: Tu so vsi proti vsem
Mehdorn se je umaknil. Od poskusa internacionalizacije enega ključnih stebrov slovenskega gospodarstva je tako ostal le račun, ki so ga izstavili Mehdorn, sodelavci z dunajskega svetovalnega podjetja, slovenska vlada pa ga ne želi plačati, čeprav je vedela, da je aktivirano to podjetje. In je raje do konca osmešila človeka, ki ga je najela, da bo temeljito spremenil način delovanja slovenskega okolja. Mehdorn pred nekaj urami v telefonskem pogovoru z nami le resignirano ugotavlja: "Spoznal pa sem tudi, da so v tej mali Sloveniji vsi proti vsem. To me je zelo presenetilo, tega nisem vedel. Sever je proti jugu, zahod proti vzhodu, vsi so proti vsem. Če so vsi proti vsem in nihče ne sprejme odločitve, se ne bo nič zgodilo."

In zato še dolgo časa ne bomo podobni nemški družbi. Nesposobna politična elita, neetičnost, ki se razširja od zgoraj navzdol, boj za privilegije in strah pred spremembami. Elita si tega želim saj s tem ohranja svoje položaje. Državljani pa v tem spopadu za prihodnost izgubljajo bitko. Vsak dan znova.

Bojan Traven, Pogledi Slovenije

Pogledi Slovenije