Slovenija bo namesto 135 imela le 30 oklepniko. Foto: EPA
Slovenija bo namesto 135 imela le 30 oklepniko. Foto: EPA
Prekinjena pogodba s Patrio

.
Vsi pogodbeniki so prosti vseh obvez, rezervne dele pa bo zagotavljala Patria, je povedal Hojs. Sporazum je že bil predstavljen tudi vladi, ki ga je tudi potrdila. Stroški vseh 30 vozil, ki jih bo Slovenija obdržala, so znašali dobrih 74 milijonov evrov.
Protikorupcijska klavzula je še vedno v pogodbi, kako bo morebitna sodba vplivala na njeno izvajanje, pa Hojs ni mogel povedati. Reprogram po ministrovih besedah ni bil mogoč, saj je prejšnja vlada poskušala pogodbo reprogramirati tako, da bi se spremenila oborožitev oklepnikov, za kar pa je Rotis zahteval nerazumno ceno.
Glede naročenega streliva je minister povedal, da ga bodo uporabili v drugem orožju. Stroški seveda bodo, je dodal, ampak bodo minimalni, ker bodo vse izvedli z lastnimi kadri.
Namesto 135 le 30
Pogodba o nakupu vozil Patria je bila sklenjena leta 2006, v skladu z njo pa je Slovenija kupovala 135 patrij, od tega 110 polno opremljenih. Slovenija bi morala do letos prevzeti 86 vozil, prevzela pa jih je le 30.
Glede nadaljnje nabave osemkolesnih oklepnikov sta sicer za realni veljali dve možnosti. Lahko bi dosegli reprogram pogodbe in nabavili še 20 oklepnikov ter jih skupno imeli 50 ali pa sklenili sporazumno odpoved pogodbe brez posledic.

Jelušičeva: To je bil tudi naš ideal
Nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič je odločitev o sporazumni prekinitvi pogodbe označila za eno najrazumnejših rešitev precej zapletene pogodbe in dodala, da se pogodbe na drugačen način najverjetneje sploh ne bi dalo rešiti. Ta je namreč na mrtvi točki, saj proizvodnje osemkolesnikov v Sloveniji ni več, upanje na reprogramiranje pa je po njenih besedah počasi propadlo.

"To je bil tudi naš ideal," je o sporazumni prekinitvi še dejala Jelušičeva, saj bi enostranska prekinitev prinesla dodatne stroške.

Konec sanj o srednji bataljonski bojni enoti?
"Zdaj lahko samo še stiskamo pesti, da ne bo v nadaljnjih sodnih procesih prišlo do kakšnih dokazov o korupciji, saj bi kljub vsemu morali aktivirati protikorupcijsko klavzulo in bi izgubili še 30 vozil, ki jih Slovenska vojska ima," je še dejala. Jelušičeva namreč opozarja, da bo Slovenska vojska zdaj ostala na začetku poti, saj je 30 osemkolesnikov le začetek organiziranja srednje bojne bataljonske skupine.

Ali jo bo Slovenija v prihodnosti uspela vzpostaviti, Jelušičeva ne ve, saj je stanje v obrambnem proračunu na področju investicij slabo, zaradi krize pa tudi ni pričakovati, da bi država v bližnji prihodnosti tako velik projekt uspela izvesti.

Črnkovič: Potegnil sem kratko
Direktor Rotisa Ivan Črnkovič odločitve ministrstva ni želel podrobneje komentirati, je pa dejal, da je "potegnil kratko" in da se s tem ne ukvarja več. Črnkovič je aprila lani sprejeto odločitev vlade, da mora ministrstvo za obrambo preveriti možnost reprogramiranja pogodbe, ocenil kot "normalno in običajno", a je takrat še dodal, da je "za ves razvit in pameten svet običajno, da se mednarodne pogodbe ne razdirajo kar tako", brez dokazov za kar koli slabega.

Prekinjena pogodba s Patrio