Vasle je Pahorja opozoril na izpad 4,9 milijona evrov,
Vasle je Pahorja opozoril na izpad 4,9 milijona evrov, "ker je bila ministrica Majda Širca tako zelo v naprej prepričana, da bo njen zakon o RTV na referendumu potrjen." Foto:

Vasle se je v imenu Združenja novinarjev in publicistov na predsednika vlade obrnil zaradi vladne zavrnitve povišanja RTV-prispevka. Pahor je takrat na novinarski konferenci poudaril, da bo vlada odločitev o morebitnem dvigu RTV prispevka prestavila do uveljavitve zakona o medijih. Če pa bi bilo ogroženo delovanje RTV-ja pa bi po Pahorjevem zagotovilu bila vlada pripravljena povečati prispevek, "če bodo za to utemeljeni razlogi".

"Kritične razmere na RTV-ju"
Vasle Pahorja opozarja, da je že v začetku leta prišlo do izpada 4,9 milijona evrov, "ker je bila ministrica Majda Širca tako zelo v naprej prepričana, da bo njen zakon o RTV na referendumu potrjen, da je pozabila, da bi ne glede na to predhodno morala pripraviti zakonske osnove za spremembe, ki bi ne glede na rezultat referenduma omogočale neovirano zbiranje RTV prispevka. Pa jih ni."

Kot je napisal Vasle, naj bi Širca na seji parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino med drugim dejala, da so za izpad skoraj 5 milijonov evrov, ki jih je utrpel zavod RTV Slovenija, krivi tisti, ki so nasprotovali novemu zakonu o RTV. "To je bil seveda svojevrsten cinizem ministrice za kulturo, ki ne ločuje med vzrokom in posledico" je prepričan nekdanji direktor radia, ki ob tem doda še, da je Širca "zato lastno šlamastiko in popolno neodgovornost, zaradi katere je RTV spravila ob skoraj 5 milijonov evrov ali eno dvanajstino letnih prihodkov pripisala demokratičnemu volilnemu telesu, ki na referendumu njenega zakona ni potrdil."

"To je pač skladno z logiko, ki se je pokazala tudi ob drugih referendumih namreč, da imamo pametno vladavino in neumno, neuko ali nesposobno volilno telo, ki glasuje proti" meni Vasle.

"Širčine finančne akrobacije"
Kot piše Vasle naj bi Majda Širca v finančni položaj RTV-ja posegla tudi z nekaterimi drugimi zakonskimi rešitvami in zakoni ter s tem tudi "v stabilnost institucije." Izpostavil je, da naj bi bila večkrat opozorjena na posledice navzkrižnih rešitev iz več zakonov (Zakon o medijih, Zakon o filmskem centru), s katerimi naj bi poskušala RTV-ju vzeti del prihodkov za druge namene in druga področja v kulturi.

"Menimo in prepričani smo, da takšno ravnanje ni skladno z ustavo, zato bo te finančne akrobacije in avanture ministrice Širce zagotovo preverjalo Ustavno sodišče Slovenije, ki je v preteklosti že izdalo odločbo, s katero je preprečilo, da se RTV Slovenija vzame 3% prihodkov od RTV-prispevka za financiranje programov posebnega pomena," je med drugim poudaril v pismu predsedniku vlade.