Irma Pavlinič Krebs pravi, da na pogajanja prihaja z mešanimi občutki. Foto: MMC RTV SLO
Irma Pavlinič Krebs pravi, da na pogajanja prihaja z mešanimi občutki. Foto: MMC RTV SLO
Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj je že pred sestankom dejal, da je predlog, ki ga je posredovala vlada, nesprejemljiv. Foto: MMC RTV SLO
Bodo plače v javnem sektorju zamrznjene?

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je presodila, da gredo pogovori v pravo smer. Sindikati so po njenih besedah dali nekaj protipredlogov, ki jih bodo na vladi obravnavali v torek, nato pa sindikatom sporočili svoja stališča do predlogov. "Računam, da se v ponedeljek, ko so sklicatelji naslednjega pogovora sindikati, znova sestanemo in se skušamo dokončno dogovoriti," je dodala.

Ministrica za javno upravo je pred pogajanji s sindikati javnega sektorja glede zamrznitve plač dejala, da si želi, da bi jim vendarle uspelo ohraniti socialni dialog in se danes pogodili tudi o plačni politiki v letu 2010.

"Odgovorna vlada bo ne glede na uspešen ali manj uspešen socialni dialog danes oz. tudi v prihodnjih dneh morala na tem področju nekaj storiti," še pravi pristojna ministrica. Razložila je še, da od sindikatov pričakujejo resen odgovor vsaj glede vladnih izhodišč in "možnosti nadaljnjih dogovarjanj o posameznih ukrepih".

Štrukelj: Vladni predlog nesprejemljiv
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je pred začetkom pogajanj glede plač dejal, da je vladni predlog nesprejemljiv in ne more biti podlaga za pogovore.

Štrukelj je pred začetkom pojasnil, da jim je vlada poslala samo en predlog, ki ima veliko postavk in od katerih so nekatere postavke zelo nenavadne. "Recimo, da bi en dan na mesec delali brezplačno, znižanje nekaterih pomembnih dodatkov za nočno delo, povečanje napredovalnega obdobja na štiri leta in še nekaj takih, ki ne morejo biti podlaga za resne pogovore," je pojasnil.

Javni uslužbenci dobijo, kar ostane
"Prišli smo tako daleč, da so plače javnih uslužbencev neka čisto poljubna kategorija, kjer dobimo tisto, kar ostane v proračunu," je opozoril in dodal, da bo treba to "v tej zelo hudi situaciji postaviti na bolj argumentiran temelj".

Štrukelj je ob tem še dodal, da so se z vlado pripravljeni pogajati, če je ta pripravljena iskati kompromisne rešitve.

Interventni zakon - konec dialoga
"Če se bo vlada odločila za interventni zakon in umik iz kolektivne pogodbe, je to konec socialnega dialoga," je še opozoril sindikalist in dodal, da lahko socialni dialog potem nadomesti le konflikt. O tem, kakšen konflikt, pa je po njegovem mnenju še prezgodaj govoriti. Štrukelj je še poudaril, da je zdajšnja vlada kot enega od ključnih načel postavila načelo socialnega partnerstva, kar pomeni strpen dialog s sindikati in predstavniki zaposlenih.

Bodo plače v javnem sektorju zamrznjene?