Foto:
Foto:
Predsednik Drnovšek je poudaril, da je Slovenija izoblikovala učinkovit koncept razvoja SV-ja.
Obrambni minister Anton Grizold in predsednik republike in vrhovni poveljnik Janez Drnovšek na slovesnosti v Pekrah.
Iz obvezniške v poklicno vojsko: 1991-2003.

Na vojaški slovesnosti v Izobraževalnem centru Pekre, nekdanjem 710. učnem centru Teritorialne obrambe, je še dejal, da se bo odločitev za poklicno vojsko izkazala kot pravilna.

Koncept slovenske politike nasploh je takšen, da mora preprečevati nesoglasja vnaprej ter da morata slovenska politika in diplomacija biti tako sposobni in učinkoviti, da nikoli ne bi prišli v položaj, da bi potrebovali vojsko za obrambo, je še dodal Drnovšek.

Reforma tudi v upravnem delu
Obrambni minister Anton Grizold je poudaril, da prehod na poklicno vojsko uživa podporo večine slovenskih državljanov. Ob tem je dodal, da intenzivna reforma poteka tudi v upravnem delu ministrstva za obrambo, ki mora delovati predvsem kot učinkovita podpora SV-ju.

Načelnik generalštaba SV-ja generalmajor Ladislav Lipič je opozoril, da s prehodom z obvezniškega na poklicno popolnjevanje pripadniki stalne sestave SV-ja dobivajo novo delovno okolje in predvsem novo vsebino dela. Lipič je najboljšim vojakom nabornikom zadnje generacije tudi podelil spominska darila.

V miru ne bo več obveznega služenja vojaškega roka
Premier Rop in obrambni minister Grizold sta ukinitev naborniškega sistema napovedala 9. septembra, vlada pa je dva dni kasneje soglašala s prenehanjem izvajanja napotitev na obvezno služenje vojaškega roka v miru. Predsednik republike je nato na predlog ministrstva za obrambo podpisal odlok o predčasnem odpustu s služenja zadnje, aprilske generacije vojakov.

Odprava obveznega služenja je bila izpeljana devet mesecev pred zadnjim rokom, ki ga je predvidela oktobra lani sprejeta novela zakona o vojaški dolžnosti. Število napotitev na služenje vojaškega roka se je sicer začelo zmanjševati že lani zaradi postopnega zmanjševanja obsega Slovenske vojske, povečevanja števila stalnih pripadnikov in začetka popolnjevanja vojnih enot s pogodbenimi rezervisti.