Na ljubljanskih Žalah so se mrtvim poklonili Karl Erjavec, Albin Gutman in Danica Simšič. Foto: RTV SLO
Na ljubljanskih Žalah so se mrtvim poklonili Karl Erjavec, Albin Gutman in Danica Simšič. Foto: RTV SLO
Delegacija občine Celje je obiskala tudi spominski park v Teharju. Foto: RTV SLO

Padlim med drugo svetovno vojno so se poklonili tudi člani Zveze združenj borcev in ljubljanska županja Danica Simšič. Vsi so se poklonili tudi spominu na padle med vojno za Slovenijo, venec k spomeniku pa so položili še predstavniki slovenske policije in Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo so se umrlih spomnili predstavniki Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Združenja Sever, Zveze vojaških vojnih invalidov Slovenije, notranjega ministrstva, ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in Mestne občine Ljubljana.

Minister Erjavec je že dopoldne položil venec v spomin žrtvam celjskih zaporov Stari piskr, na Frankolovem pa venec v spomin frankolovksim žrtvam med narodnoosvobodilnim bojem. Spominu na mrtve se je poklonila tudi Mestna občina Celje, ki je med drugim obiskala spominski park na Teharju in položila venec k spomeniku žrtvam povojnih pobojev.

Delegacija Mestne občine Maribor, predstavniki združenj borcev NOB-ja, Slovenske vojske, veteranskih organizacij, policijskega veteranskega združenja Sever Maribor in območnega združenja slovenskih časnikov Slovenije so se ustavili pri spomeniku Franca Rozmana - Staneta, v vojašnici Rudolfa Maistra in pri spomeniku talcem iz mariborskih zaporov na Ledini. Venec so položili tudi na spominskem "obeležju" na Loki nad Streliško cesto v Radvanju.

Žalne slovesnosti tudi za državno mejo
V imenu slovenske vlade je zunanji minister Rupel položil cvetje k spomeniku bazoviškim žrtvam in v tržaški Rižarni. Poklon je bil simbolni poklon vsem primorskim rodoljubom, je dejal minister. Skupaj z njim so se mrtvim poklonili še predsednica tržaške pokrajine Teresa Basa Poropat, župani občin iz obeh strani meje, predstavniki borčevskih združenj in narodnostnih organizacij Slovencev v Italiji.