Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

"Notranji nadzor Republike Avstrije je še vedno nesorazmeren ukrep. Pravzaprav je tudi nezakonit ukrep," je minister Boštjan Poklukar ob robu srečanja v Bruslju odgovoril na vprašanje, kako gleda na navedbe Evropske komisije, da se je stanje v povezavi z avstrijskim nadzorom na meji s Slovenijo izboljšalo.

Pri tem je spomnil na 15-kilometrske kolone pred karavanškim predorom, v katerih so poleti stali tudi avtomobili avstrijskih družin.

Sorodna novica Slovenski in hrvaški notranji minister sta se dogovorila za okrepitev mešanih patrulj ob meji

"Notranja kontrola v tem trenutku res ni potrebna," je dejal Poklukar. Število nezakonitih prehodov slovenske meje z Avstrijo je namreč zanemarljivo nizko. Avstrijski nadzor poleg tega po ministrovih besedah povzroča tudi veliko gospodarsko škodo.

"Čudim se, da Evropska komisija, tudi gospa komisarka (Ylva Johansson), na ta ukrep ne gleda tako kot mi v Sloveniji," je poudaril.

Komisarka za notranje zadeve Johanssonova je medtem vztrajala, da poročila, ki jih prejema, kažejo, da državi napredujeta pri iskanju boljših načinov, ki bi nadomestili nadzor na notranji meji. To bo kasneje predstavljeno tudi v uradnem poročilu, je povedala. Slovenijo je ob tem označila za eno od članic, ki so najbolj prizadete zaradi nadzora na notranjih mejah.

Nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko je Dunaj uvedel leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje, pri čemer se trenutno podaljšanje izteče sredi novembra. Po neuradnih informacijah ga bodo podaljšali še za pol leta.

V Bruslju so sicer ta teden navedli, da je glede nadzora na meji med Avstrijo prišlo do določenega izboljšanja. Pri tem so poudarili tesnejše sodelovanje oblasti, pa tudi zmanjšanje števila sistematičnih pregledov.