Ministra Boštjan poklukar in Marjan Šarec na seji DZ-ja. Foto: BoBo
Ministra Boštjan poklukar in Marjan Šarec na seji DZ-ja. Foto: BoBo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na seji DZ-ja odgovarjal tudi na vprašanje Predraga Bakovića (SD) o nedavnem shodu pripadnikov skrajne skupine "Slovenska obrambna straža" v Ljubljani, to je pred dobrim tednom dni.

Navedel je, da ministrica za pravosodje Andreja Katič že pripravlja spremembo kazenskega zakonika, kjer bodo "bolj precizno in jasno" opredelili kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, s čimer bo policija dobila "bolj čvrsta orodja" za pregon slednjega.

Ministrstvo za notranje zadeve pa pripravlja spremembo zakona o varstvu javnega reda in miru, ki ga bo "najverjetneje v začetku septembra" posredovalo v DZ in s katerim bodo opredelili prekrške, je napovedal. Meni, da takšni shodi v tem času ne spadajo v slovensko okolje in da je treba proti njim ukrepati.

Sorodna novica Žaberl: Policiji zaupamo in ne potrebujemo takšne samoorganizirane oblike obrambe

Policija shod spremljala

Policija je nenapovedan in neprijavljen shod zavarovala in taktično ustrezno ukrepala, je dejal. Shod je bil sneman s kamerami, ki jih imajo policisti na telesu in s kamero, ki je bila na policijskem helikopterju. Policija po Poklukarjevih besedah shod preiskuje tudi kazensko, zaradi poteka preiskave pa več informacij ni mogel podati. Poklukar verjame, da bo policija morebitna kazniva dejanja in prekrške preiskala, identificirala storilce in ustrezno ukrepala. "Ne želim si živeti v državi, kjer bodo neke neonacistične, neofašistične skupine svojo ideologijo javno propagirale in se jim ne bo nič zgodilo," je dejal.

Sorodna novica Vatovec za opredelitev uporabe nacifašističnih simbolov za kaznivo dejanje

Policija: Ustavno zagotovljena pravica do svobodnega izražanja

Neprijavljenega javnega shoda, ki je v središču Ljubljane potekal 7. junija, se je po podatkih Policijske uprave (PU) Ljubljana udeležilo 70 ljudi, ki so se "po vnaprej pričakovanem scenariju" zbrali na Prešernovem trgu in po začetku shoda z uporabo pirotehnike oz. bakel izvajali svoj progam. "Namen pa je bilo obveščanje javnosti z nestrinjanjem s politiko priseljevanja in proti 'migrantskemu kriminalu' ter v nadaljevanju z razdeljevanjem plinskih razpršilcev ženskam, ki bi lahko bile žrtve kaznivih ravnanj," so prejšnji teden zapisali na PU-ju Ljubljana.

Med shodom in po njem so policisti zbirali obvestila tudi o drugih zaznanih kršitvah po zakonu o javnem zbiranju in nedovoljeni uporabi pirotehničnih izdelkov.

"Ob zavedanju legitimnosti shodov in pomena demokratičnosti in pluralnosti družbe smo pri načrtovanju ukrepov zasledovali usmeritve ministrice in ministra, glede proaktivne vloge države in posledično policije pri zagotavljanju pravice do mirnih protestov," so zapisali. Z izvedenimi ukrepi so zagotavljali uresničevanje z ustavo zagotovljenih pravic do svobodnega izražanja ter do mirnega zbiranja in javnih zborovanj, so še dodali na PU-ju Ljubljana.

Glede na zastavo, ki so jo nosili udeleženci shoda, gre za skrajno skupino, ki je nedavno pritegnila pozornost z videoposnetkom, na katerem so na steber zvezali domnevnega migranta, kar so ostro obsodili v več političnih strankah in drugih organizacijah.

Prijeti državljani Maroka

Policija po Poklukarjevih besedah intenzivno preiskuje tudi nedavni incident na Metelkovi, kjer naj bi po poročanju Dnevnika skupina oboroženih maroških državljanov nameravala obračunati z alžirskim državljanom. "Policija se je pravočasno in ustrezno odzvala in je osebe, ki so želele izvesti napad na državljana Alžirije, prijela," je dejal Poklukar.

Policija je bila torej v obeh omenjenih primerih učinkovita, je sklenil minister.

Pohod proti migrantom v središču Ljubljane