Policija je pripravljena na morebitno okrepitev nezakonitih prehodov južne meje. Foto: BoBo
Policija je pripravljena na morebitno okrepitev nezakonitih prehodov južne meje. Foto: BoBo

Po podatkih Policijske uprave Novo mesto je Kolpo letos oz. do četrtka nezakonito prečkalo 2400 prebežnikov, zato se je notranji minister Boštjan Poklukar skupaj s predstavniki policije v Črnomlju sestal s predstavniki belokranjskih občin in lokalne skupnosti. Dejal je, da policija ob meji s Hrvaško svoje naloge opravlja v skladu s svojimi načrti, zakonito, strokovno in skladno s pooblastili. Poudaril pa je, da je policija pripravljena tudi na morebitno okrepitev nezakonitih prehodov preko Kolpe, a da je stanje ob meji za zdaj obvladljivo.

Ograja ostaja, ponekod jo bodo še okrepili
Poklukar se je v Beli krajini seznanil s težavami obmejnih prebivalcev zaradi nezakonitih prehajanj meje, prisotnim pa je z ekipo odgovarjal tudi na določena konkretna vprašanja glede varnosti, ograje na meji in težav, ki jih ta povzroča območnemu turizmu. Poklukar je za najbolj izpostavljena mesta ob Kolpi napovedal tudi zaščito meje z dodatnimi tehničnimi ovirami oziroma s panelnimi ograjami. Obmejna ograja kot potreben ukrep ob meji, ki ga je uvedla prejšnja vlada, še ostaja, je dejal.

Ni razlogov za preplah
Kot je povedala črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, dodatno ograjo že postavljajo na izpostavljenih mestih od viniškega mlina proti izviru Kolpe. Sicer pa je ocenila, da so ministrova zagotovila zavrnila različne dezinformacije in strah glede prebežnikov na območju črnomaljske občine in širše Bele krajine. Policija po njenih besedah stanje ob meji obvladuje. "Za zdaj je varnost zagotovljena in ni razlogov za preplah," je še ocenila.

Notranji minister Poklukar je obiskal Belo Krajino
Notranji minister Poklukar je obiskal Belo Krajino