"Pokojninska reforma ima na zaposlene v komunalni dejavnosti in tudi v dejavnosti zasebnega varovanja negativen vpliv," je poudarila predsednica sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Dragica Andlovič. Foto: MMC RTV SLO
Varovanje
"Kam bomo v podjetjih zasebnega varovanja prezaposlili varnostnike, ki enostavno fizično ne bodo zmogli več kakovostno opravljati tega dela. Zopet bi nastal pritisk na odpuščanje starejše delovne sile, v kar pa ne moremo privoliti," je poudarila Andolovičeva. Foto: MMC RTV SLO

Na novinarski konferenci o vplivu pokojninske reforme na zaposlene v komunali in dejavnosti varovanja je Pojetova izpostavila, da v tej dejavnosti 65 odstotkov zaposlenih prejema plačo, nižjo od slovenskega povprečja. Neto plača pa je npr. na področju varovanja 624 evrov.

"Očitno je, da imajo tako predlagatelji kot zagovorniki reforme zelo visoke plače, da imajo zelo visoke pokojnine, da se ne morejo vživeti v nekoga, ki prejema minimalno plačo oz. zelo nizko pokojnino," je dejala.

"Pokojninska reforma zavaja delavce"
"Vsi vemo, da pokojninska reforma ne bo imela kratkoročnih učinkov na javne finance. Očitno se vsi prebivalci Slovenije, razen vlade, zavedamo, da nespametno porabljajo naš davkoplačevalski denar. Edino, kar nam vlada ponuja, je varčevanje na najranljivejših in najbolj ogroženih. Z reformo bi 45 odstotkov zaposlenih končali na najnižji pokojninski osnovi in na najnižji pokojnini," je opozorila Pojetova.

Podobno je prepričana izvršna sekretarka predsedstva Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lučka Bem: "Ta pokojninska reforma je prijazna do bogatih, neprijazna do revnih. Zavaja delavce, da bodo imeli možnost predčasne poklicne upokojitve. Ta možnost pa je zgolj fatamorgana."

"Imamo državo revnih delavcev, ki bodo revni upokojenci"
"Nespodobno je dajati lažne obljube," je dejala Bemova. Pojetova pa je še poudarila, da se v kampanji za pokojninsko reformo pozornost ni usmerjala na same dejavnosti in posledice na delavce in delavke v teh dejavnostih - tudi ne na komunalo in dejavnost varovanja.

Opozorila je, da je večina zaposlenih v obeh dejavnostih starejših in da je 43 let delovne dobe za delavce iz obeh dejavnosti nedosegljivih. "Zato pričakujemo še nižje pokojnine za te dejavnosti," je povedala. "Imamo državo revnih delavcev, ki bodo revni upokojenci," je prepričana.

Kako bo varnostnik varoval pri 65 letih?
"Nekatere kategorije delavcev, npr. smetarji, delavci v kanalizaciji, vozniki smetarskih vozil, fizični delavci na deponijah in podobni, bodo najbolj čutile negativen vpliv pokojninske reforme. Ti delavci delajo v izrednih pogojih dela," je zatrdila predsednica Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Dragica Andlovič.

"Ne moremo si predstavljati smetarja, ki bi pri 65 letih še pobiral smeti. Prav tako si ni mogoče predstavljati varnostnika pri 65 letih. Ali bi bil ta varnostnik sposoben izvajati vse ukrepe varnostnika? Zadržanje osebe, uporabo fizične sile?" se sprašuje.

Prav za to se Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami pridružuje skupni sindikalni zahtevi, da je 40 let delovne dobe več kot dovolj za pridobitev pravice do polne starostne pokojnine.

"Zadeva ni normalna"
"Če bi bil vzporedni pogoj še 65 let, to v veliko primerih našega članstva, predvsem v komunalni dejavnosti, pomeni tudi 45 let delovne dobe, hipotetično tudi 50. Zadeva ni normalna. To bi bilo najhuje pri delavcih, ki so že pri 55 letih starosti dovolj zgarani, saj vso svojo delovno dobo delajo v izredno težkih pogojih dela," je opozorila Andolovičeva.

"Pričakujemo, da se bo članstvo udeležilo referenduma in bo pri odločanju za ali proti upoštevalo dejstvo negativnega vpliva pokojninske reforme na zaposlene v naših dejavnostih," je še dejala.