DeSUS ne bo privolil v vladni predlog usklajevanja pokojnin s plačami. Foto: Thinkstock
DeSUS ne bo privolil v vladni predlog usklajevanja pokojnin s plačami. Foto: Thinkstock
Pokojninska reforma gre naprej brez DeSUS-a

To pomeni, da bodo DeSUS-ovi poslanci v DZ-ju, če ne bodo k pokojninski zakonodaji sprejeti njihovi amandmaji, glasovali proti reformi, je za Radio Slovenija poročal Danijel Poslek.

Vlada ima, kot kaže, težave s socialnim dialogom. Kaj o neusklajenih vladnih reformnih predlogih pravi profesor Miroslav Stanojević, lahko preberete tukaj.

Kot je znano, vlada predlaga 60-odstotno usklajevanje s plačami in 40-odstotno z inflacijo, DeSUS pa razmerje 80:20. Čeprav naj bi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik s predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem pred dnevi le zbližal stališča (Erjavec je dejal, da bi privolil tudi v razmerje 70:30, Svetlik pa, da je vlada že odstopila od t. i. švicarske formule 50:50), tudi v ponedeljek na sestanku, ki sta se ga poleg Svetlika in Erjavca udeležila tudi minister za finance Franc Križanič in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, do dogovora ni prišlo.

Predlog ni usklajen tudi s socialnimi partnerji
Prvi mož DeSUS-a kljub temu upa, da bo stranka svoje dosegla z amandmaji, ko bo zakon že v parlamentarnem postopku. Jasno je namreč, da bo vlada predlog pokojninske reforme v četrtek poslala v DZ, tudi kljub neusklajenosti s socialnimi partnerji. Delodajalci namreč predlog pogojno sprejemajo, sindikati pa mu ostro nasprotujejo.

Odprta tudi fronta zamrznitve pokojnin
Vlada in DeSUS pa imata na drugi strani še eno nerešeno težavo, in sicer vladni predlog za zamrznitev pokojnin. Tudi s tem DeSUS ne soglaša in ob morebitni zamrznitvi odreka podporo proračunu za prihodnji dve leti.

Pokojninska reforma gre naprej brez DeSUS-a