Policija poziva k odgovornemu ravnanju in spoštovanju ukrepa o prepovedi zbiranja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Policija poziva k odgovornemu ravnanju in spoštovanju ukrepa o prepovedi zbiranja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V Ljubljani nasilni protesti in spopadi s policijo, več poškodovanih

Kot so zapisali na policiji, bodo območje, kjer bo zaznan morebitni shod, in konkretni postopki s policisti videonadzorovani. Morebitne udeležence shoda so pozvali k upoštevanju opozoril in navodil policije ter spoštovanju vseh odlokov glede omejitve gibanja in zbiranja ljudi. Trenutno namreč zbiranja ljudi na javnih mestih zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije niso dovoljena.

Na policiji so sicer poudarili, da s tem ne posegajo v pravice posameznikov do zbiranja in svobode izražanja, a ob tem dodali, da "je treba razumeti, da so odrejeni ukrepi izjemnega pomena za zdravje vseh nas in jih je treba upoštevati". "Vse pozivamo, naj ravnajo odgovorno in spoštujejo ukrepe za zajezitev epidemije koronavirusa, tako zaradi sebe kot tudi zaradi drugih," so zapisali.

Foto: Twitter/Matjaž Nemec
Foto: Twitter/Matjaž Nemec

V zadnjem času je sicer na precej polemik na družbenih omrežjih naletel poziv poslanca stranke SD Matjaža Nemca, ki je na Twitterju 11. novembra zapisal, da naj bi se naslednji nasilni incident zgodil 26. novembra in se vprašal, ali bodo pristojni naredili vse, da se nasilje prepreči. "Ali bomo deležni ponovne parade ministra Aleša Hojsa, ki delo policije iz obvladovanja protestov preusmerja na varovanje sebe, da lahko na ulici išče krivce," je še zapisal Nemec.

Na tvit poslanca SD-ja se je med drugim odzval predsednik vlade Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da je do zdaj Nemec edini, ki je napovedal nasilne proteste. Poslanec SNS-a Zmago Jelinčič pa se je vprašal, od kje Nemcu podatek, da bo protest in da bo nasilen.

V petek napovedan protest v avtomobilih

Kdo naj bi domnevni protest organiziral, ni znano, je pa policija na družbenih omrežjih zaznala nekatere specifične informacije, zato so v Ljubljani okrepili policijsko prisotnost. V središču prestolnice je bilo v četrtek sicer mirno in do shoda ni prišlo.

Se pa na ulice vračajo petkovi protestniki, ki bodo tokrat namesto na kolesa sedli v avtomobile. Predstavniki protestnega gibanja namreč na družbenih omrežjih vabijo na protest pod sloganom Z dveh koles na štiri. Protestniki naj bi tako v petek ob 19. uri z avtomobili zaokrožili po mestnih ulicah. "Povsem varno, zdravstveno odgovorno, vendar glasno in neustavljivo," je na družbenem omrežju Facebook zapisal predstavnik gibanja Jaša Jenull.