Največ nesreč se zgodi v poletnih mesecih, ob koncih tedna in v popoldanskem času, veliko povzročiteljev pa je precej vinjenih. Foto: Policija
Največ nesreč se zgodi v poletnih mesecih, ob koncih tedna in v popoldanskem času, veliko povzročiteljev pa je precej vinjenih. Foto: Policija
Kar polovica vseh smrtnih prometnih nesreč voznikov motornih koles in do 80 odstotkov smrtnih nesreč voznikov koles z motorjem se zgodi v naseljih. Foto: Policija

Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun je spomnil, da bo v prihodnjih dneh in mesecih na cestah vse več voznikov motornih koles in koles z motorjem. V zadnjih letih se je ta kategorija udeležencev v prometu po njegovih besedah močno povečala. Statistični podatki kažejo, da je lani umrlo 31 voznikov enoslednih vozil, od tega 28 voznikov motornih koles in trije vozniki koles z motorjem, je povedal.

V naseljih polovica vseh smrtnih nesreč z motornimi kolesi
Analiza nesreč v zadnjem obdobju, v katerih so bili udeleženi vozniki enoslednih vozil, je po besedah Kapuna pokazala, da je največ teh nesreč v naseljih, saj se zgodi kar polovica vseh smrtnih prometnih nesreč voznikov motornih koles in do 80 odstotkov smrtnih nesreč voznikov koles z motorjem. Največ nesreč se zgodi v poletnih mesecih, ob koncih tedna in v popoldanskem času, veliko povzročiteljev pa je precej vinjenih.

Kot je povedal Kapun, so lani proti motoristom izvedli 43 odstotkov več ukrepov kot leto prej. Pri tem so poseben poudarek dali večkratnim prekrškarjem, odvzeli pa so tudi 180 vozil. Vozila se sicer odvzamejo zaradi povratništva, pa tudi, če je vozilo predelano.

Nova poostrena akcija med 1. in 15. avgustom
Policija bo letos poostren nadzor opravljala med 22. marcem in 12. aprilom, med 1. in 15. avgustom, 5. junija pa pripravljajo še skupni poostren nadzor s hrvaškimi varnostnimi organi. Nadzori policije bodo potekali ves čas, vse do septembra ali oktobra.

V okviru teh nadzorov bodo glavne dejavnosti sistematičen nadzor nad povratniki, preverjanje morebitne predelanosti enoslednih vozil ter sodelovanje in nadzor na prireditvah motoklubov. Dejavnosti policije bodo najpogostejše na cestah, ki jih motoristi najpogosteje uporabljajo, pri čemer pa bodo ob koncih tedna uporabili tudi helikopter, je napovedal Kapun.