Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na t. i. balkanski poti je namreč po navedbah policije več deset tisoč prebežnikov. "Slovenska policija se kot vedno odziva na aktualne varnostne trende in tudi s tem poostrenim nadzorom nezakonitim migrantom kot tudi organizatorjem nedovoljenih migracij sporoča, da se iskanje nezakonitih poti prek Slovenije ne izplača," kot razlog za povečan nadzor navajajo na policiji.

Po uradnih podatkih je sicer policija v prvih štirih mesecih letošnjega leta obravnavala 2394 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za skoraj četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Podatki o nezakonitih prehodih meje za maj pa še niso objavljeni.

Več o razmerah na meji in poostrenem nadzoru naj bi v torkovi izjavi za javnost v Vrtu pri Dolu pri Kočevju povedal namestnik vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Jože Senica.

Kot so povedali na policiji, bodo točne podatke za maj predstavili v torek. Zelo velikega povečanja nezakonitih prehodov meje v maju sicer po njihovih navedbah ni bilo zaznati, bodo pa nadzor poostrili predvsem zaradi sporočila, da slovenska meja ni prehodna.