Matjaž Šinkovec je bil do zdaj Romškov namestnik. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Šinkovec je bil do zdaj Romškov namestnik. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Kresalova je policistom in policistkam poslala daljše pismo, v katerem piše o predlogih za izboljšanje stanja v policiji. Foto: MMC RTV SLO

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, Goran Klemenčič, je pojasnil, da bo zdajšnji generalni direktor policije Jože Romšek na dopustu do janurja, takrat pa bo odšel v pokoj. Operativno vodenje policije pa je že prevzel njegov namestnik, s katerim "sodelovanje poteka korektno".

Kot je spomnil Klemenčič, poteka ponovljeni javni razpis za novega generalnega direktorja policije. Prejšnji je bil po njegovih besedah razveljavljen zaradi resnih pravnih pomanjkljivosti, njegovo spornost pa so potrdile strokovne službe ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za javno upravo.

Klemenčič je opozoril tudi na številne "špekulacije" v medijih, ki lahko na morebitne kandidate vplivajo negativno, če obstaja prepričanje, da je vse dogovorjeno. Kot je dejal, lahko v svojem, pa tudi ministričinem imenu "s polno odgovornostjo" zagotovi, da ni nič dogovorjeno. Nasprotno, želijo si, da bi bilo prijav čim več.

Kakšni bodo kriteriji za novega vodjo policije?
Ob tem je napovedal, da bodo ključni kriteriji pri izboru novega generalnega direktorja poleg izpolnjevanja zakonskih pogojev osebna avtonomija, strokovna integriteta, verodostojnost, izkušnje z vodenjem, predvsem pa politična neobremenjenost in neobremenjenost s kakršnim koli škandalom v policiji.

Kresalova se je obrnila na policiste
Pojasnil je še, da se je nova notranja ministrica Katarina Kresal odločila z daljšim pismom obrniti na vse policistke in policiste. V njem jih seznanja s svojimi prioritetnimi nalogami in tem, kaj želi storiti za izboljšanje stanja v policiji in za izboljšanje dela policistov. Ko bodo s pismom seznanjeni policistke in policisti, bo njegova vsebina objavljena tudi na spletnih straneh.

Policija za zdaj brez paralizatorjev
Državni sekretar je še povedal, da je ministrica v zadnjih dveh tednih izdala dve obvezni usmeritvi in navodili policiji. Prvo se nanaša na uporabo električnih paralizatorjev in aktivnosti glede njihove uvedbe med prisilna sredstva v policiji. Izdano je bilo obvezno navodilo policiji, da do celovite preučitve vprašanja in odločitve o nadaljnji uporabi paralizatorjev poskrbi za zapečatenje vseh električnih paralizatorjev.

Drugo obvezno navodilo je vezano na oblike in način obveščanja ter poročanja Generalne policijske uprave ministrstvu za notranje zadeve. Klemenčič je pojasnil, da so želeli "v interesu zaščite operativne avtonomije policije in spoštovanja hierarhične strukture v policiji" to zapisati in pravno urediti.

T. K.