Vlada je Romška imenovala junija 2006, na mestu generalnega direktorja pa je zamenjal Bojana Potočnika. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je Romška imenovala junija 2006, na mestu generalnega direktorja pa je zamenjal Bojana Potočnika. Foto: MMC RTV SLO

Vsekakor se bom z 9. januarjem 2009 upokojil, to pa ne pomeni, da bom sedel doma, jedel kranjsko klobaso, pil pivo in gledal televizijo. Če kdo misli, da je Jože Romšek rekel zadnjo besedo, se krepko moti.

Jože Romšek
Zvonko Zinrajh
Vlada je razrešila državnega sekretarja Zvonka Zinrajha na njegovo željo. Foto: MMC RTV SLO
Romšek dal odpoved

Vlada je razrešila generalnega direktorja policije Jožeta Romška in državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Zvonka Zinrajha.
Jože Romšek bo 8. januarja 2009 s položaja generalnega direktorja policije odšel na lastno željo, ker izpolnjuje pogoje za redno upokojitev po splošnih predpisih. Za upokojitev se je odločil že pred časom in o tem obvestil tudi ministra za notranje zadeve, so sporočili z notranjega ministrstva.

Romšek zavrača namige, da je njegova razrešitev povezana s strahom ob prihodu nove vlade, in tudi to, da naj bi bila upokojitev povezana z založeno depešo avstrijskega Interpola. "To delajo uradniki, ki so 20 stopničk pod mano. Če bi obveljal princip, kot ga razlagajo nekateri, potem bi lahko generalnega direktorja policije menjali vsakih 14 dni," je zatrdil.

Novi minister bo izbral novega prvega policista
Na MNZ-ju so pojasnili, da bo minister za notranje zadeve Dragutin Mate zdaj razpisal natečaj za izbor novega generalnega direktorja, da bo lahko delo policije nemoteno potekalo in da bo nova ministrica ali minister lahko čim prej izbral(a) novega generalnega direktorja policije.

Novemu generalnemu direktorju želi Romšek, po njegovih besedah, korektno predati posle. "Obvezan sem, da pripravim korektno primopredajo, takšno, ki bo vsebinsko stala in bo vsebovala vse relevantne podatke za nemoteno delo policije. Da ne bo novi generalni direktor v položaju, kot sem bil jaz 1. julija 2005, ko primopredaje praktično ni bilo in ko je tajnica s četrto stopnjo izobrazbe pripravila eno stran in pol zapisnika, ki ga nisem podpisal, niti ga ne bom," je povedal Romšek.

MNZ le o uspehih
Notranje ministrstvo je v sporočilu navedlo še uspehe, ki jih je policija dosegla med Romškovim vodenjem, Radio Slovenija pa poroča, da je Romšek objektivno odgovoren za nerodnosti ob preiskavi afere Patria kot tudi za to, da je policija za več kot eno leto založila Interpolovo depešo avstrijske policije in jo našla šele po pritiskih medijev in očitkih finske policije, da s sodelovanjem niso zadovoljni.

Mate zanikal povezavo z afero Patria
Tudi notranji minister Dragutin Mate je v TV Dnevniku zanikal, da bi se za odstopom skrivala afera Patria. Šlo naj bi za osebno zadevo, saj si je Romšek že v začetku leta dal izračunati točen datum, ko bo lahko šel v pokoj. V aferi Patria pa naj bi postopki tekli, saj je bil primer podan posebni skupini tožilcev.

Zinrajh zaprosil za razrešitev
Več vprašanj zbuja zamenjava državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Zvonka Zinrajha, saj je njegov mandat vezan na mandat aktualnega ministra in mu položaj državnega sekretarja preneha z zamenjavo ministra. Na notranjem ministrstvu pravijo, da je Zinrajh sam prosil za razrešitev, minister Mate pa je njegovo prošnjo sprejel.

Postavlja se vprašanje, ali ne gre v tem primeru le za manever, s katerim bi Zinrajha vlada prerazporedila na novo, čeprav nižje delovno mesto, na katera pa nova vlada ne bo imela vpliva oziroma možnosti menjave, še poroča Radio Slovenija.

Vsekakor se bom z 9. januarjem 2009 upokojil, to pa ne pomeni, da bom sedel doma, jedel kranjsko klobaso, pil pivo in gledal televizijo. Če kdo misli, da je Jože Romšek rekel zadnjo besedo, se krepko moti.

Jože Romšek
Romšek dal odpoved