Policisti niso popustili, kar je že pred dnevi napovedal predsednik sindikata Zoran Petrovič. Foto: BoBo
Policisti niso popustili, kar je že pred dnevi napovedal predsednik sindikata Zoran Petrovič. Foto: BoBo
Podpis
Branimir Štrukelj ni prepričan, da bo ob podpisu aneksa h kolektivni pogodbi dosežen potreben kvorum. Foto: MMC RTV SLO
Policisti vložili pobudo za referendum

Predsednik DZ-ja Gregor Virant je ob tem dejal, da če bo prišlo do referenduma, bo ta na jesen. Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković pa je poudaril, da obžaluje dejanje policistov, vendar bi se bilo treba z njimi dogovoriti. Če ne bo ukrepov, je dejal, bomo v še hujši krizi.

Pobudo, ki jo je prvi podpisal predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, je podprlo 4.753 volivcev, predlagano referendumsko vprašanje pa se glasi: Ali soglašate, da se uveljavi zakon o uravnoteženju javnih financ, ki ga je na seji 11. maja 2012 sprejel DZ?".

Predsednik DZ-ja Gregor Virant mora zdaj v roku sedmih dni določiti rok za zbiranje podpisov. Vlada je že napovedala, da bo v primeru referenduma zahtevala ustavno presojo pobude.

Že druga referendumska pobuda policistov
To je sicer že druga referendumska pobuda obeh policijskih sindikatov. 20. aprila je namreč stavkovni odbor v DZ vložil pobudo za začetek razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o dodatnih intervencijskih ukrepih za leto 2012. Novela zakona predvideva enomesečni zamik izplačila regresa v javnem sektorju in znižanje tega v podjetjih, v katerih je država vsaj četrtinski lastnik na največ višino minimalne plače. Rok za zbiranje podpisov se je začel 30. aprila, izteče pa se 3. junija.

"Vlada ni odgovarjala na naše stavkovne zahteve"
Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije sta tako kot večina drugih sindikatov javnega sektorja 18. aprila napovedala in izvedla stavko, nato pa v pogajanjih z vlado nista želela popustiti pri plačah in drugih prejemkih zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve. Ker vlada na njihove stavkovne zahteve ni odgovarjala, so stavko še zaostrili. Petrovič je zavrnil očitek, da niso pokazali zanimanja za iskanje kompromisa, saj so soglašali s kar 13 od 18 vladnih ukrepov.

Je podpis aneksa h kolektivni pogodbi ogrožen?
Na ministrstvu za javno upravo in pravosodje so prepričani, da bodo v petek kljub pobudi za referendum s sindikati podpisali aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor, medtem ko predsednik koordinacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj o tem ni tako prepričan. Dejal je, da je vprašanje, ali bo aneks podpisalo dovolj sindikatov, da bi dosegli potreben kvorum. Aneks vsebuje tudi varovalko, po kateri, če zakon pade na referendumu, ne stopi v veljavo.

Štrukelj je dodal, da razume policiste, saj je vlada nedopustno ignorirala njihove zahteve, in opozoril, da je treba rešiti vprašanja, ki so bila podpisana v prejšnjih stavkovnih dogovorih in sporazumih. Dejal je, da je razpoloženje v obeh policijskih sindikatih "izrazito naelektreno" in da se lahko "zlahka prelije čez rob". Vlado poziva, da se začne resno pogovarjati z obema sindikatoma.

Ministrstvo pa je še pojasnilo, da pobuda za referendum ne pomeni zavrnitve omenjenega zakona, ampak le zamik začetka veljavnosti.

Zahtevo za razpis referenduma lahko v skladu z zakonom vloži najmanj 40 tisoč volivk in volivcev najpozneje sedem dni po koncu roka za zbiranje podpore.

Policisti vložili pobudo za referendum