Če vladi ne bo uspelo prepričati policistov, da umaknejo referendumsko pobudo, se bo uveljavitev celotnega varčevalnega svežnja precej odmaknila. Foto: MMC RTV SLO
Če vladi ne bo uspelo prepričati policistov, da umaknejo referendumsko pobudo, se bo uveljavitev celotnega varčevalnega svežnja precej odmaknila. Foto: MMC RTV SLO

Vsa naša prizadevanja padejo v vodo, vse, kar smo se dogovorili in podpisali s sindikati, pade v vodo. Stvari so zelo resne.

Andrej Vizjak, minister za delo, družino in socialne zadeve
Radivoj Uroševič je pred srečanjem dejal, da je njihova bistvena stavkovna zahteva, da se začne uresničevati stavkovni sporazum iz leta 2010. Foto: BoBo
Policisti in vlada s pogovori nadaljujejo v prihodnje
Policisti in vlada brez dogovora

Glavni vladni pogajalec Andrej Vizjak je Radivoja Uroševiča, predsednika Policijskega sindikata Slovenije, in Zorana Petroviča, predsednika Sindikata policistov Slovenije, skušal prepričati, naj policisti le umaknejo referendumsko pobudo o zakonu za uravnoteženje javnih financ.
Predsednik DZ-ja Gregor Virant se je sicer odločil, da za zdaj še ne bo razpisal roka za zbiranje podpisov. Kot so sporočili iz DZ-ja, se je tako odločil zato, ker pogajanja med vlado in policijskima sindikatoma, ki zahtevata referendum, še potekajo.

Kot je po sestanku dejal Uroševič, so se "začeli pogovarjati in dogovarjati" in sklenili so, da bodo sporne zadeve najprej poskušali rešiti v medsebojnem dogovoru. Obe strani bosta oblikovali pogajalski skupini in v naslednjem tednu - kolikor je še časa - poskušali doseči "razumno rešitev," je izjavil. Kot je k temu dodal Petrovič, je glavna sprememba v tem, da ima tokrat pogajalec na vladni strani dejansko mandat za pogajanja in spremembe. Dokler "razumna rešitev" ne bo dosežena, vztrajajo pri referendumu, je zatrdil Petrovič.
Vizjak: Pripravljenost za dogovor je velika
"Dogovorili smo se, da bomo reševali nastalo situacijo," se je z izjavo po sestanku pridružil še minister Vizjak. Tokrat se v vsebino zahtev niso zelo poglobili, temveč so bolj ugotavljali, kolikšna je pripravljenost za reševanje situacije, in Vizjak je dobil občutek, da je ta na obeh straneh velika. Vlada bo tako vložila vse napore v učinkovito usklajevanje, ki bi se končalo v prvem delu prihodnjega tedna.

Pri tem se bo morala sicer ravnati po omejitvah, "ki so objektivne", denimo po finančni situaciji države, pa tudi po dogovoru, ki ga je podpisala z večino sindikatov v državi, je pojasnil.

"Finančni zlom države"
Znova je opozoril na posledice referenduma, ki ga zahtevata policijska sindikata: po njegovi oceni bo to v končni fazi pripeljalo do finančnega zloma države. Najprej zakon ne bo začel veljati kot predvideno, temveč bo uveljavitev zamaknjena za nekaj mesecev, v tem času bo država imela popolnoma neuporaben proračun. Povečal se bo primanjkljaj, tuji posojevalci bodo skokovito povečali obresti za zadolževanje.

"Vsa naša prizadevanja padejo v vodo, vse, kar smo dogovorili in podpisali s sindikati. Stvari so zelo resne," je izjavil. V številkah - namesto 1 milijarde bo proračun letos imel najmanj dvomilijardno luknjo. Učinkoval ne bo niti naslednje leto, zato se bo luknja še povečala, vlada pa bo ostala skoraj brez instrumentov za reševanje, saj referendumska zavrnitev za eno leto prepreči sprejemanje podobnih rešitev. Veliko je na kocki in v taki situaciji vlada ne bi imela več kaj početi in ne bi mogli prevzeti odgovornosti, je sklenil.
Obe strani o vsebinskih podrobnostih in pogajalskih izhodiščih nista želeli govoriti.
Referendumsko pobudo sta sindikata s približno 4.700 podpisi v sredo vložila v državni zbor. Zakon o uravnoteženju javnih financ bi začel veljati v soboto. Danes pa so zbiranje podpisov za referendum podprli tudi v Sindikatu Slovenske vojske ter gibanjih 15o in Mi smo univerza, ki bodo prav tako pomagali pri zbiranju potrebnih 40.000 podpisov.

Janša pozval k umiku pobude
Če vladi ne bo uspelo prepričati policistov, da umaknejo referendumsko pobudo, se bo uveljavitev celotnega varčevalnega svežnja precej odmaknila. Tudi premier Janez Janša je policijske sindikate pozval, da pobudo umaknejo, saj bi ta referendum lahko za državo pomenil usoden udarec. Pojasnil je, da se je pobuda vložila po tem, ko je bil termin za pogajanja že usklajen. "In to se mi zdi nekako nerazumljivo," pravi Janša. Pričakuje, da se bodo na napovedanih pogajanjih nekatere stvari razčistile in bodo podpisi umaknjeni.

"Ne more pa se vlada pogajati o tem, da enemu delu javnega sektorja poveča plače za 20 odstotkov, ko pa smo se z vsemi drugimi dogovorili, da se plače znižajo za osem odstotkov," je še dodal.

Štrukelj nad vložitvijo podpisov ni presenečen
Glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj je dejal, da so policisti in policistke opozarjali, da imajo nerešena vprašanja, ki se vlečejo leta. "Nihče jih ni resno jemal. Tudi v stavkovnem gibanju so opozarjali, da je treba ta vprašanja rešiti, in tako rekoč je bilo pričakovati, da se bo to zgodilo, in to v celoti razumem," je pojasnil.

Dodal je še, da so se sindikati, ki so podpisali stavkovni dogovor, obvezali, da podpisov za referendum ne bodo zbirali, in ta dogovor nameravajo spoštovati, če se bo tudi vladna stran držala svojega dela dogovora.

Vsa naša prizadevanja padejo v vodo, vse, kar smo se dogovorili in podpisali s sindikati, pade v vodo. Stvari so zelo resne.

Andrej Vizjak, minister za delo, družino in socialne zadeve
Policisti in vlada s pogovori nadaljujejo v prihodnje
Policisti in vlada brez dogovora