Del policistov bo kmalu odšel na protivladne proteste. Foto: BoBo
Del policistov bo kmalu odšel na protivladne proteste. Foto: BoBo
Protest
Okoli 600 policistov je protestiralo leta 2010 ob pokojninski reformi. Foto: MMC RTV SLO

Dogovor sta uskladila predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič in predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič. Sindikata zavračata vsak poseg v plače in pravice zaposlenih v policiji.

Policijski protivladni protesti
V SPS-ju so v torek že napovedali protivladne proteste. Kako bodo glede tega ravnali v drugem PSS-ju, še ni povsem jasno, so pa tokrat zapisali, da bodo vse dejavnosti za varstvo pravic njihovih zaposlenih skladno z dogovorom usklajevali med obema sindikatoma.

V sporočilu so ponovili tudi svoje ključne zahteve. Ostro nasprotujejo posegom v plače in druge prejemke ter pravice iz delovnega razmerja zaposlenih na notranjem ministrstvu in v policiji. Zahtevajo takojšen umik predloga za ukinitev oz. zmanjšanje dodatka za stalnost in delovno dobo.

Zahtevajo, da pred morebitnimi ukrepi, ki bi prizadeli notranje ministrstvo in policijo, vsa druga ministrstva izvedejo racionalizacijo in reorganizacijo v obsegu, kot sta jo do zdaj med krizo opravila policija in notranje ministrstvo.

Med svoje zahteve so zapisali tudi, naj se prihranjena sredstva iz naslova presežnega zmanjšanja zaposlenih glede na sklenjene dogovore uporabijo za izplačilo redne delovne uspešnosti in povečanega obsega dela za ustrezno nagrajevanje preostanka bistveno bolj obremenjenih delavcev.

Prav tako od vlade zahtevajo, da takoj s sklepom podaljša izvajanje posebnega projekta "Varovanje življenja in premoženja" v policiji za leto 2015 in 2016 ter na proračunskih postavkah za navedeni leti za to zagotovi finančna sredstva najmanj v enakem obsegu, kot so v letošnjem letu.

Sicer pa vlado pozivajo, naj izpolni obveznosti iz že sklenjenih dogovorov, med katerimi so tudi spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji na področju nadomestil za civilna oblačila in rekreacijskega dopusta, pa tudi na področju dela prek polnega delovnega časa v izjemnih in nujnih primerih.