Novi helikopter bo policija v operativnih nalogah predvidoma lahko uporabljala v januarju. Foto: Policija
Novi helikopter bo policija v operativnih nalogah predvidoma lahko uporabljala v januarju. Foto: Policija

Novi helikopter AW 169 je zamenjal starejša transportna helikopterja tipa AB 212 in AB 412, ki sta bila zaradi težko dobavljivih delov in izrabe že izločena iz uporabe. Helikopterje policija uporablja za policijske, humanitarne, reševalne in druge naloge, z moderno in močnejšo floto pa lahko letalska policijska enota zdaj zagotavlja še kakovostnejšo podporo policijskim enotam na terenu in drugim sistemom v državi, so na Generalni policijski upravi (GPU) zapisali v sporočilu za javnost.

Med glavnimi prednostmi novega helikopterja so našteli veliko potovalno hitrost, ki je 260 kilometrov na uro, zelo veliko zalogo moči, saj lahko helikopter lebdi s polno vzletno maso do 3500 metrov višine. Z enim rezervoarjem goriva pa lahko opravi okoli 800 kilometrov letenja in omogoča varno letenje v skoraj vseh vremenskih razmerah, tako podnevi kot ponoči.

Sorodna novica Slovenija v nakup šestih novih helikopterjev, ki bodo uporabni tudi za gašenje iz zraka

Policija je pogodbo z dobaviteljem sklenila novembra lani. Pogodbena vrednost helikopterja italijanskega proizvajalca Leonardo pa brez DDV-ja znaša 10.851.500 evrov, so navedli na GPU-ju.

Z dobavo novega helikopterja se je flota helikopterjev tipa AW 169 povečala z dosedanjih dveh na tri, skupna flota policije pa obsega sedem helikopterjev. Poleg omenjenih treh jo sestavljajo še dva helikopterja tipa AB 206, ki se uporabljata predvsem za nadzor prometa, državne meje in šolanje pilotov, A 109E, ki se zaradi vgrajene opreme za nočno opazovanje uporablja predvsem za policijsko delo ponoči in EC 135, ki je namenjen predvsem nadzoru schengenske meje, še piše na spletni strani policije.