Predstavniki PSS-ja pojasnujejo, da so se za stavko odločili zaradi
Predstavniki PSS-ja pojasnujejo, da so se za stavko odločili zaradi "neskončnega in neutemeljenega prelaganja izpolnitve obveznosti vlade do zaposlenih v policiji in ministrstvu za notranje zadeve." Foto: BoBo
Policisti rožljajo s stavko
Policija napovedala stavko

Predstavniki PSS-ja pojasnujejo, da so se za stavko odločili zaradi "neskončnega in neutemeljenega prelaganja izpolnitve obveznosti vlade do zaposlenih v policiji in ministrstvu za notranje zadeve".

Kot še navajajo, trenutna begunska kriza ne more predstavljati novega izgovora vladi, da z zavlačevanjem izpolnitve zavez nadaljuje tudi v prihodnje, glede na to, da so se izpolnjevanju zavez izogibali več let. Zato je po mnenju sindikata samo od odločitve vlade odvisno, ali bo do stavke tudi dejansko prišlo.

Pri zavezah gre za to, da se plače policistov v Sloveniji izenačijo s plačami v primerljivih evropskih državah. Na poziv predsedniku vlade Miru Cerarju in notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar prejšnji teden, naj predstavita rešitve, pa so dobili le odgovor ministrice, da je vlada seznanjena s stanjem.
Vodstvo: Dane zaveze so dane zaveze
Vodstvo policije meni, da policisti upravičeno pričakujejo izpolnitev danih zavez, ki so jih v preteklosti dale različne vlade. V zadnjih letih je namreč bila policija deležna resnejših varčevalnih ukrepov, ki se danes odražajo v iztrošenosti materialnih in tehničnih sredstev, povečani delovni obremenjenosti policistov in določenimi organizacijsko-kadrovskimi primanjkljaji.

"To so nekatera dejstva, ki jih na žalost ne more zanemariti niti vodstvo policije, ker vplivajo na organizacijo dela policistov," so zapisali v odzivu. Policija se v zadnjih letih sooča z vse bolj sofisticiranimi oblikami kriminala, vse večjo mejno problematiko, ki je mednarodnih razsežnosti, kot je migrantska kriza in z vse zahtevnejšimi policijskimi postopki, ki so naravnani k varovanju človekovih pravic in svoboščin.

Vodstvo policije se bo torej borilo skupaj s sindikati in ostalimi zaposlenimi za ustrezno vrednotenje dela policistov. Vseeno pa poudarjajo, da je delo policistov v tem času izredno pomembno za Slovenijo in njene državljane, zato pozivajo Policijski sindikat Slovenije, naj pri organiziranju morebitnih stavkovnih ukrepov upoštevajo, da državljani potrebujejo ustrezno varnost in ustrezen občutek varnosti.

Pravico do stavke policistov omejuje zakon o organiziranosti in delu v policiji, ki določa, da morajo policisti tudi med stavko opravljati naloge varovanja življenja, osebne varnosti ljudi in premoženja, preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj, prav tako morajo tudi v času stavke odkrivati in prijemati storilce kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter jih izročati pristojnim organom.

V tem času so dolžni tudi varovati določene osebe, organe, objekte, prostore in okoliše državnih organov. Dolžni so tudi vzdrževati javni red, nadzirati in urejati promet na javnih cestah, nadzirati državno mejo in opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih, so pojasnili na policiji.

Koprivnikar se bo pogovarjal
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar ob napovedi stavke policistov pravi, da so zaveze, katerih uresničitev zdaj zahteva policijski sindikat, dale pretekle vlade. Ne glede na to, pa so zaveze dane in se bodo s sindikatom o njih pogovarjali. A kot opozarja minister, je hkrati treba paziti na razmerja med primerljivimi poklici.
Stališče notranjega ministrstva je, da je treba spoštovati tudi zaveze prejšnjih vlad, je povedal Vesna Györkös Žnidar na tiskovni konferenci po zaprti seji vlade. Je pa poudarila, da stališče trči ob omejitve vlade ter ob vprašanja drugih poklicnih skupin.

Nezaustavljiva reka prebežnikov potiska slovenske policiste, vojake, lokalno prebivalstvo, prevoznike, zdravstveno osebje in prostovoljce čez mejo zmogljivosti in vzdržljivosti. Na pomoč prihajajo upokojeni policisti, zasebne varnostne službe, nekdanji vojaški naborniki, policisti iz drugih evropski držav. Bo to dovolj? Kdo bo postavljal in kdo varoval ovire, ograde, zidove, ki utegnejo zrasti tudi na naši južni meji? Podrobna analiza v Tarči z Boštjanom Anžinom - danes ob 20. na 1. programu TV Slovenija.

Policisti rožljajo s stavko
Policija napovedala stavko