Tarča so avtobusi in tovornjaki. Foto: BoBo
Tarča so avtobusi in tovornjaki. Foto: BoBo

Evropsko mrežo prometnih policij.
V takšnih poostrenih nadzorih policisti pri voznikih tovornjakov in avtobusov ugotavljajo kršitve prometnih pravil, predvsem predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov.

Policisti bodo prav tako preverjali tehnično brezhibnost vozil, pravilnost nalaganja in pritrjevanja tovora, preobremenjenost vozil ter morebitne manipulacije z zapisovalnimi napravami oz. tahografi.

Policisti bodo nadzirali voznike tovornih vozil in avtobusov, predvsem bodo bdeli nad najbolj pogostimi kršitvami, ki so bile ugotovljene v preteklih akcijah. Te so uporaba varnostnega pasu, prekoračitev hitrosti, neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov ter manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov, so zapisali na spletni strani agencije za varnost prometa.

Najbolj tvegani vozniki v prometu
V lanskoletnem sistematičnem opazovanju pripetosti voznikov so se vozniki tovornih vozil in avtobusov izkazali kot najbolj tvegani vozniki v prometu. Rezultati opazovanja pripetosti so pokazali, da vozniki tovornih vozil v povprečju uporabljajo varnostni pas v 67 odstotkih primerov, vozniki avtobusov pa v 36 odstotkih.

Agencija za varnost prometa voznikom tovornih vozil in avtobusov svetuje, da so vedno pripeti z varnostnim pasom ter da vedno poskrbijo za pravilno in varno pripet tovor. Prav tako pozivajo k spoštovanju omejitev hitrosti in upoštevanju ustrezne varnostne razdalje, ki je pri težjih tovornih vozilih daljša.

Vozniki avtobusov in tovornih vozila morajo upoštevati predpisane čase odmorov in počitkov, ne le zaradi visokih kazni, temveč predvsem zaradi varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu.

Sicer pa gre za evropsko usklajeno akcijo, s katero voznike želijo spodbuditi k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov in izboljšanju varnosti vseh udeležencev v prometu. Agencija za varnost prometa bo ponovno organizirala usposabljanje policistov za izvajanje učinkovitejšega nadzora pritrjevanja in nalaganja tovora ter nadzora preobremenjenosti tovornih vozil.

Izobraževanja bodo potekala po celi državi. Na mejnih prehodih in najbolj prometnih bencinskih postajah pa agencija deli zloženke o ključnih prometnih informacijah v Sloveniji, ki so predvsem namenjene tujcem.