Policisti niso dovolj motivirani, zato je tudi policijskih kazni manj. Foto: BoBo
Policisti niso dovolj motivirani, zato je tudi policijskih kazni manj. Foto: BoBo
Nemotivirani policisti niso pobirali kazni

Minister Vinko Gorenak o spremljanju prekrškov v cestnem prometu v zadnjih nekaj mesecih v primerjavi z enako dolgim obdobjem pred petimi leti pravi: "Treba je pogledati številke."

"Od prvega junija, ko je prenehala stavka, pa do danes je število ukrepov po prometu, tam kjer gre za lastno dejavnost policistov, to pa so recimo prav prometni prekrški, padlo za več kot 50 odstotkov," je pojasnil Gorenak. Gre torej za obdobje po končani stavki, med katero policisti kazni praktično skorajda niso pisali. "Poglejte, policisti se bodo morali sami vprašati, ali še stavkajo ali ne," je dodal.
V petih letih za polovico manj kazni
In kakšni so torej podatki: junija, julija in avgusta letos je bilo zaznanih kršitev cestnoprometnih predpisov nekaj več kot 62.000, leta 2007 v istem obdobju 120.000. Tak padec se je zgodil v času še strožje zakonodaje glede prometnih prekrškov, kar bi sicer lahko bil tudi eden izmed razlogov za manj kršitev.

Res je tudi, da je bilo v tem obdobju tudi nekoliko manj prometnih nesreč, a za od 10 do 20 odstotkov. Na generalni policijski upravi so potrdili, da so posamezne policijske uprave na manj zaznanih kršitev opozorili in da je ukrepov v zadnjem času že več.

Manj varnosti za državljane?
"Taka navodila so pogosta in so namenjena v smeri zagotavljanja varnosti cestnega prometa. To je politika policije. Zdaj, s kako motiviranim osebjem bo menedžment upravljal, je odvisno tudi od plače," je ocenil Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije.

In pri tem sindikat opozarja tudi na to, kaj bi se še lahko zgodilo ob morebitnem nadaljnjem varčevanju: "Menimo, da bo višina resursov posledično pomenila tudi kvaliteto in stopnjo varnosti, ki so jo imeli državljani. Vsakršno kršenje teh postavk lahko pomeni, da bodo državljani lahko živeli bistveno manj varno, kot so bili navajeni do zdaj."

O dopolnitvi kolektivne pogodbe za policiste, ki bi v skladu z maja sklenjenim stavkovnim sporazumom izboljšal oziroma bolje uredil status policistov, sicer še naprej potekajo pogajanja med sindikati in vlado.

Metka Majer, TV Dnevnik

Nemotivirani policisti niso pobirali kazni