Celjskim policistom, ki se jim bodo pridružili tudi policisti iz preostalih delov Slovenije, sta v bran stopila tudi ministrica Katarina Kresal in prvi policist Janko Goršek. Foto: Policija
Celjskim policistom, ki se jim bodo pridružili tudi policisti iz preostalih delov Slovenije, sta v bran stopila tudi ministrica Katarina Kresal in prvi policist Janko Goršek. Foto: Policija
Pogajanja
Sindikati javnega sektorja se z ministrico za javno upravo že nekaj časa pogajajo o aneksu h kolektivni pogodbi. Foto: MMC RTV SLO
Tudi policisti ne izključujejo stavke

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v ostrem pismu ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs med drugim zapisala, da bi bilo napovedano znižanje plač policistom nedopustno.

Po njenem mnenju bi namreč zaradi tega ukrepa lahko policijske vrste zapustilo več zaposlenih, zaradi posledično manjše motiviranosti pa bi se lahko celo poslabšale varnostne razmere v državi, je poročal Radio Slovenija.

POLICIJSKI SINDIKAT NE BO PODPISAL ANEKSA
Podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je dejal, da sindikat ne bo podpisal dogovora in aneksa h kolektivni pogodbi o plačah v javnem sektorju. Poleg tega so na seji sveta sindikata odločili še, da bodo zahtevali srečanje s predsednikom vlade Borutom Pahorjem. Če se do konca meseca ne bo izkazalo, da obstaja možnost usklajevanja, bodo sklicali stavkovni odbor, je še napovedal podpredsednik sindikata in pozdravil podporo notranje ministrice Katarine Kresal in direktorja policije Janka Gorška.

"Slabih 1.000 evrov bruto komaj omogoča primeren življenjski standard"
Kresalova v pismu Pavlinič Krebsovi ugotavlja, da se predlagani ukrepi varčevanja nanašajo na bse zaposlene v javnem sektorju, ne glede na zdajšnjo višino plače in zahtevnost dela. "Ocenjujemo, da takšen pristop ni najprimernejši, saj se različni poklici med seboj močno razlikujejo predvsem glede pomembnosti dela, ki ga v smislu izvajanja temeljnih funkcij javnega sektorja in države na splošno, opravljajo javni uslužbenci v posameznih resorjih," je zapisala Kresalova, ki ob tem posebej opozarja na položaj policistov. Kot še piše Kresalova plača v višini 997,27 evra bruto policistom že zdaj komaj omogoča primeren življenjski standard.

Poleg "zamrznitvi" napredovanja ministrica Kresalova nasprotuje tudi znižanju regresa za prehrano, povračila stroškov prevoza na delo in terenskega dodatka.

"Plače policistov so podcenjene"
Na stran mož postave je stopil tudi generalni direktor policije Janko Goršek, po čigar besedah so plače policistov že nekaj let podcenjene. Glede na obremenitve in odgovornost pa si policisti zaslužijo boljši socialni položaj, je še dodal.

A na ministrstvu za javno upravo pravijo, da gre za "že nekoliko staro zgodbo", saj so Kresalovi odgovorili že pred slabim mesecem. Poudarjajo, da pri spremembi plačne politike v javnem sektorju ne gre za zniževanja plač.

Kot je znano, se sindikati javnega sektorja odločajo, ali podpisati dogovor in aneks h kolektivni pogodbi, s katerima želi vlada zamrzniti rast plač v javnem sektorju v prihodnjih dveh letih. Če bi vlada želela to storiti s soglasjem sindikatov, bi morala oba dokumenta do 28. avgusta podpisati večina od 29 sindikatov javnega sektorja, za zdaj pa je podpisal le eden iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj.

Tudi policisti ne izključujejo stavke