Policisti so po navedbah sindikata snemali registrske številke vozil, blokirali cesto in voznike popisovali, pojasnil, zakaj jih popisujejo, pa niso dali. Foto: BoBo
Policisti so po navedbah sindikata snemali registrske številke vozil, blokirali cesto in voznike popisovali, pojasnil, zakaj jih popisujejo, pa niso dali. Foto: BoBo

V sindikatu taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez so v sporočilu za javnost zapisali, da so taksisti pri opozorilni vožnji 23. februarja na Šubičevi ulici in drugih ulicah okoli poslopja DZ-ja zagotovili reševalni pas in po sredini ceste omogočili dostop reševalnim vozilom. Obenem so navedli, da so vozniki cesto uporabljali izključno za cestni promet, torej za zakonsko predviden namen. Vozili so namreč po vozišču, ki je določeno za cestni promet in želeli na miren način opozoriti na položaj, ki je zanje nastal zaradi izvrševanja vladnega odloka glede obveznega testiranja na novi koronavirus na 72 ur, so zapisali v sindikatu.

Prepričani so, da vozniki niso ogrožali nikogar in da zaradi njihovega ravnanja ni bila v ničemer povečana možnost prenosa nalezljive bolezni, s svojim ravnanjem pa po njihovem mnenju niso kršili drugih predpisov. Policisti so udeležence v opozorilni vožnji po pojasnilih sindikata popisali, nekaterim tudi že na samem kraju izdali plačilne naloge, vse skupaj pa je 57 voznikom očitano, da so javno cesto uporabljali na prepovedan način, ker naj bi zasedli cestišče z namenom oviranja prometa na njem in izražanja nasprotovanja vladnim odlokom. Po podatkih policije bo kazen prejelo 57 voznikov v skupnem znesku 22.800 evrov.

Sorodna novica Ljubljanski taksisti zaradi obveznega testiranja ugasnili telefonske centrale in ponovili protest

Sindikat: "Izkazovanje moči in represije"

V sindikatu so prepričani, da vozniki prekrška, ki se jim očita, niso storili ne iz malomarnosti ne z naklepom, zato za očitane prekrške ne morejo biti odgovorni. Kaznovanje zato, ker so izražali kritiko vladi, očitno ni namenjeno zagotavljanju prometne varnosti, ampak "izkazovanju moči in represije", so zapisali. V sindikatu trdijo tudi, da policisti, ki so izdajali plačilne naloge, pred izdajo niso upoštevali izjav, ki so jih vozniki želeli dati že na kraju samem, oziroma jih niso zaslišali, s čimer je bila po njihovem prepričanju storjena kršitev postopka. Na samem kraju so policisti po navedbah sindikata snemali registrske številke vozil, blokirali cesto in voznike popisovali, pojasnil, zakaj jih popisujejo, pa niso dali.

Vozniki bodo na izrečene denarne kazni vložili zahteve za sodno varstvo, napovedujejo v sindikatu, kjer se zahvaljujejo Pravni mreži demokracije za podporo in pomoč pri tem. Preko Sindikata delavcev prometa in zvez pa so vložili tudi ustavno presojo vladnega odloka, ki ureja to področje. Pri tem pričakujejo, da bo pomislekom o "neustreznem in neutemeljenem testiranju" ustavno sodišče pritrdilo. Ker so se pri njihovih aktivnostih "pojavili ogromni stroški", v sindikatu vse zainteresirane podpornike prosijo za donatorska sredstva. Donatorje vabijo, da se obrnejo na spletno stran sindikata taksistov ali jim pišejo prek elektronske pošte. Vlada je sicer le dan po omenjenem protestu izdala spremenjen odlok, po katerem se morajo taksisti na novi koronavirus s testom PCR ali hitrim testom testirati enkrat tedensko.

Policija: Vsi postopki skladni z zakonodajo

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Vsi postopki policistov ob februarski opozorilni vožnji taksistov na območju DZ so bili opravljeni skladno z veljavno zakonodajo, so za Slovensko tiskovno agencijo v odzivu na očitke sindikata taksistov navedli na ljubljanski policijski upravi.

Spomnili so, da so policisti med 17. in 23. februarjem opravili več varovanj neprijavljenih shodov, v katerih so bili udeleženi vozniki taksi vozil, in pri tem zagotavljali tudi varnost udeležencev v cestnem prometu.

Kot so pojasnili, so med varovanjem zaznali več kršitev cestnoprometnih predpisov, ki so jih storili vozniki taksijev. S temi so po navedbah ljubljanske policijske uprave ovirali pretočnost prometa in ogrožali druge udeležence v prometu.

Navajajo predvsem kršitve, kot so uporaba mobilnih telefonov med vožnjo, neupravičeno hupanje, hoja po vozišču, neupoštevanje svetlobnih znakov, neupravičena zasedba cestišča z namenom oviranja prometa, počasna vožnja, ter vožnja v križišče, ko je to bilo že polno, s čimer je bila onemogočena prevoznost križišča.

Policisti so ugotovili tudi kršitev, ko je na vozilu potekla registracija, zato so vozilu odvzeli registrske tablice.