Policisti bodo v maratonu med 18. in 6. uro v nedeljo zjutraj voznike nadzorovali na 360 lokacijah po državi. Foto: BoBo
Policisti bodo v maratonu med 18. in 6. uro v nedeljo zjutraj voznike nadzorovali na 360 lokacijah po državi. Foto: BoBo

Policija zato poziva voznike, da ne sedejo za volan pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog. Po izkušnjah je največ takih primerov ob koncu tedna, ko je zaradi različnih priložnosti, na primer druženj, še večja verjetnost, da lahko nekdo vozi pod vplivom alkohola ali mamil, so za STA sporočili s policije. "Poskrbite za svojo varnost in varnost drugih," svetujejo.

Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom alkohola ali mamil in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu.
Policisti sicer že ves teden po državi v okviru nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola in mamil poostreno nadzirajo psihofizično stanje voznikov.

Med epidemijo se je število pijanih povzročiteljev nesreč povečalo. Foto: AP
Med epidemijo se je število pijanih povzročiteljev nesreč povečalo. Foto: AP

Med epidemijo več pijanih povzročiteljev

Preverjajo vožnjo pod vplivom alkohola, izvajajo tudi preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti mamil v organizmu. Med epidemijo, od 16. marca do 31. maja, je bil zaznan trend povečanja števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Slovenija se sicer uvršča med države, kjer je poraba alkohola na odraslega prebivalca med najvišjimi v Evropi.

V prvih petih mesecih letos je policija sicer ugotovila 3553 kršitev s področja alkohola, v enakem obdobju lani pa 3607. V 507 nesrečah, ki so jih med 1. januarjem in 31. majem letos povzročili opiti vozniki, je umrlo 13 ljudi, 35 je bilo hudo in 167 lažje telesno poškodovanih. Ceste so letos vzele 32 življenj, tako da je več kot vsako tretjo smrt v prometu povzročil alkoholiziran povzročitelj.

Za ničelno toleranco

Javna agencija RS za varnost prometa zato vnovič poziva k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, mamil in drugih psihoaktivnih snovi. Alkohol namreč močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč.

Laški policisti so medtem v petek v sodelovanju z mobilno enoto Finančne uprave RS izvedli poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil. Kot so sporočili s Policijske uprave Celje, so preverjali psihofizično stanje voznikov, ugotavljali kršitve delovnega časa in počitkov, tehnične brezhibnosti vozil, nadzirali spoštovanje pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora ter spoštovanje prepovedi tranzitnega prometa.

Glede na to, da so zaznali kršitve prepovedi tranzitnega prometa in uporabe tahografa, bodo tovrstne poostrene nadzore nadaljevali tudi v prihodnje, so dodali.

Policisti bodo maratonsko nadzirali alkohol pri voznikih
S to akcijo rešujemo življenja