Vlada je med institucijami, ki med državljani uživa najmanj zaupanja. Foto: EPA
Vlada je med institucijami, ki med državljani uživa najmanj zaupanja. Foto: EPA

V Centru za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij, ki raziskavo opravlja, so tako prepričani, da je vlada izgubila legitimnost. Center je javno objavil prvo delno poročilo o izsledkih raziskave, ki med drugim kaže, da sta vlada in predsednik vlade tokrat deležna do zdaj najnižje ocene uspešnosti svojega delovanja.


Povprečna ocena vlade je namreč 2,01, premierja pa 1,88, pri čemer so anketiranci lahko podali ocene od ena (najslabše) do pet (najboljše). Med podporniki vlade je večina tistih, ki so naklonjeni SDS-u in NSi-ju.
Medtem pa vlada skoraj ni deležna podpore med podporniki preostalih koalicijskih strank. Na vprašanje, ali naj zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije odstopita, je več kot 80 odstotkov anketiranih pritrdilno odgovorilo tako v primeru premierja Janše kot v primeru ljubljanskega župana Zorana Jankovića.
Slabo stanje demokracije
S stanjem demokracije v slovenski družbi je nezadovoljnih 90 odstotkov vseh vprašanih. Malo bolj so zadovoljni z demokratičnimi razmerami podporniki SDS-a in SLS-a, desno samoopredeljeni (17 odstotkov) in tisti z osnovnošolsko izobrazbo (15 odstotkov).
Velika večina vprašanih (76 odstotkov) pa podpira protestniška gibanja, od tega jih 46 odstotkov meni, da bi se ta protestna gibanja morala oblikovati v novo stranko, 36 odstotkov pa jih meni nasprotno.

Najbolj zaupajo vojski
Med pogledi na alternativne izhode iz družbene krize 60 odstotkov vprašanih meni, da je treba družbo postopoma izboljšati z reformami, 30 odstotkov pa jih vidi potrebo po koreniti spremembi celotnega načina delovanja naše družbe z revolucionarno akcijo. Štirje odstotki menijo, da je treba družbo braniti pred spremembami.
Med vsemi 20 institucijami, ki so vključene v opazovanje zaupanja, so na vrhu z največ zaupanja umeščeni Slovenska vojska, šolstvo, zdravstvo, Komisija za preprečevanje korupcije, policija in predsednik republike. Na dno, z največ izraženega nezaupanja pa predsednik vlade in vlada, državni zbor, politične stranke in sodišča, pa tudi Banka Slovenije. Tokratno raziskavo v okviru Politbarometra so izvedli med 14. in 17. januarjem letos.