Erjavec je prepričan, da gre pri pozivu k odstavitvi Franca Križaniča za podobno zadevo kot v njegovem primeru. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec je prepričan, da gre pri pozivu k odstavitvi Franca Križaniča za podobno zadevo kot v njegovem primeru. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Golobič verjame v strokovnost sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Poteka rekonstrukcija vlade, je prepričan Žerjav. Foto: MMC RTV SLO
Kako odmeva zahteva računskega sodišča?

"Predsedniku vlade predlagam, da sproži ustavno presojo, sicer bo predsednik Računskega sodišča najmočnejša politična osebnost v tej državi, ker bo odvisno od njegovih revizij, ali bo nekdo še naprej minister ali ne," je dejal Karl Erjavec.

"Treba je vedeti, da Računsko sodišče ni pravo sodišče, zato tudi ne more imeti takšnega pooblastila," je prepričan Erjavec. Če bi bilo res sodišče, bi morala imeti vsaka stranka v postopku možnost, da dokazuje svojo nedolžnost.

Zakaj je Računsko sodišče pozvalo Pahorja, naj odstavi Križaniča, si preberite tukaj.

V tem primeru je to onemogočanje, zato meni, da bi moral premier Borut Pahor sprožiti ustavno presojo. Erjavcu, ki ministra Križaniča podpira, se postavlja vprašanje, zakaj "ravno v tem trenutku takšen poziv in ravno zoper ministra za finance". Ker se je Šoltes omenjal kot možni vodja tehnične vlade, je prepričan, da gre za podobno politično motivirano zgodbo kot v njegovem primeru.

Kumer zaupa ministru, Golobič ne bi prispeval k blaznosti
Dušan Kumer
, SD, je povedal, da so poslanci SD-ja nadzorno funkcijo Računskega sodišča do zdaj spoštovali, tako pa bo tudi v prihodnje. V stranki sicer menijo, da Križanič svojo funkcijo opravlja odgovorno in korektno.

Poslanci SD-ja po Kumerjevih besedah pričakujejo, da bo Pahor od ministra, ki prihaja iz kvote njihove stranke, čim prej zahteval pojasnila, nato pa v zakonskem roku sporočil odločitev sodišču in DZ-ju. Kako bodo poslanci glasovali, če bo prišlo do predloga razrešitve, ni povedal.

Gregor Golobič je dejal, da se mora z razlogi za ta poziv še seznaniti, da pa verjame, da sodišče ravna brez političnih računic. Dejal je še, da verjame, da se bo Pahor pogovoril s Križaničem in da bo ministrsko ekipo nato seznanil z ugotovitvami.
"Jaz verjamem, da Računsko sodišče ravna strokovno in brez kakršnih koli političnih računic. Enako mora ravnati tudi vlada. Ti konteksti pripisovanja ambicij posameznikom so bili z njihove strani demantirani, tako da ne bi želel prispevati k tej slovenski blaznosti," je poudaril.
"Poziv Računskega sodišča je potrebno spoštovati. Težko si predstavljam, da bi predsednik vlade glede na visoke standarde, ki jih je postavil v preteklosti, tokrat ravnal drugače," pa je v svoji izjavi za javnost dejal vodja poslanskega kluba LDS-a Borut Sajovic.

Černač: Gre za razprtije znotraj koalicije
Zvonko Černač
, SDS, je prepričan, da odločitve Računskega sodišča niso le strokovne, temveč tudi politično motivirane. V stranki pričakujejo, da bo premier Borut Pahor spoštoval poziv, tako kot ga je v primeru ministra Karla Erjavca.

"Očitno v oblastniški koaliciji ne mine dan, da se ne bi ukvarjali sami s sabo, ne pa z odgovornostjo do vodenja države," meni Černač, ki je prepričan, da so v ozadju razprtije v koaliciji. Skrb v stranki zbuja to, da koalicija za odstranitev neprijetnih članov uporablja insititucije, ki bi morale biti neodvisne, je dodal.
Rekonstrukcija vlade?
V tem trenutku že poteka rekonstrukcija vladenko, pa je poziv Računskega sodišča komentiral predsednik SLS-a Radovan Žerjav. Taki pozivi so po njegovem zrežirani znotraj vladnih strank. Žerjav sicer pričakuje, da bo Pahor spoštoval poziv sodišča, saj je to že storil v primeru razrešitve Karla Erjavca.

Če bo dokazano vse, kar se je dogajalo v zvezi s Splošno plovbo Koper in njeno prodajo, mora minister za finance Franc Križanič prevzeti objektivno odgovornost in zapustiti položaj, se je na poziv Računskega sodišča RS za razrešitev Križaniča odzval poslanec SNS-a Bogdan Barovič.

V Mladem forumu pa so, kot so zapisali v sporočilu za javnost, zaskrbljeni nad dejstvom, "da obstajajo povezave predsednika računskega sodišča z lobistično strujo stranke Zares, ki ji je minister Križanič s svojim delom ves čas trn v peti. Obstaja bojazen, da predsednik računskega sodišča ni zvest svoji prisegi in Republiki Sloveniji in njenim državljanom, temveč svojo zvestobo, še posebej z zadnjo odločitvijo izkazuje predvsem klientelistični skupnosti, še posebej lobistični skupini 11".

Kako odmeva zahteva računskega sodišča?