Politiki brez maske

Naročite se na podkast Umetnost možnega.

Državni zbor je pravkar gladko potrdil tudi najpomembnejši dokument vsakokratne vladne politike, proračun z zgodovinsko visokim primanjkljajem.

Kot športni navdušenec razumem politike, da se želijo slikati s športniki, z zmagovalci. To naredi večina športnih navdušencev. Me pa preseneča, da skušajo politiki iz tega vedno znova kovati politični kapital, ker se jim to izkazovanje navdušenja nad športnimi uspehi naših junakov vedno znova vrne kot bumerang in obrne proti njim. Ljudje jih izžvižgajo, se nad tem zgražajo. V resnici pa kritična javnost morda pozablja, da se tudi politiki morda le povsem naravno vedejo in pač izkoristijo priložnost za selfije z naconalnimi heroji.

Aleš Kocjan

A takšna je pač nova realnost: na začetku novega vala epidemije očitno nobena parlamentarna politična sila v državi nima boljše ideje, kako z najmanj (finančnimi in socialnimi) žrtvami zagotoviti delovanje države in njenih podsistemov. Vendar ob tem ne gre spregledati turbulenc v vladnih strankah. Nobenega dvoma ni, da Janša skrbno spremlja dogajanje v DeSUS-u in SMC-ju – obe stranki bosta imeli to jesen kongresa in obe čaka resen razmislek o novem (starem) vodstvu in o lastni prihodnosti.

Gostja prve epizode je novinarka Radia Slovenija Nataša Mulec. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Gostja prve epizode je novinarka Radia Slovenija Nataša Mulec. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Medtem iz opozicije prihajajo signali, da zamisli o konstruktivni nezaupnici še niso opustili. Dvomi, ali gre za resen projekt ali predvsem za delanje vtisa, da je razdrobljena opozicija sposobna skupaj oblikovati resno alternativo, so vsekakor upravičeni. So pa načrti o rušenju vlade brez dvoma tesno povezani z mogočimi jesenskimi premiki v DeSUS-u in SMC-ju.

Opozicijska četverica LMŠ, SD, Stranka Alenka Bratušek in Levica skupaj ne dosega parlamentarne večine. Brez prebežnikov iz vladnih vrst bodo vse špekulacije o zamenjavi oblasti ostale zgolj dvigovanje politične temperature brez realnih učinkov.

"Na politiko, tako kot na šport, se spoznamo vsi. Le da politike, v nasprotju s športom, ne maramo. Športniki so naši junaki, heroji, politiki na dnu lestvic zaupanja. Zakaj politiki tako zelo radi gredo k našim zmagovalnim športnikom in pokažejo svojo podporo? Ali računajo, da bo zlato s teh kolajn padlo tudi nanje?"

Tanja Starič

V prvo epizodo podkasta Umetnost možnega – podkast o politiki sva Tanja Starič in Aleš Kocjan povabila Natašo Mulec. To je tista notranjepolitična novinarka Radia Slovenija, ob kateri zvečer v TV Dnevniku največkrat stojijo Janez Janša, Matej Tonin, Marjan Šarec, Tanja Fajon, Alenka Bratušek, Luka Mesec in drugi prvaki slovenske politike. Nataša skromno pove, da je za dober radijski posnetek pač treba stopiti zraven, čim bližje, tem bolje.

V podkastu torej čisto od blizu, iz prve vrste, resno in malo manj resno, govorimo o izzivih in dilemah nove "vroče politične jeseni".

Če bi se morda politika lotila svojega dela tako, kot se športniki svojih napornih treningov, torej s trdim delom, z vztrajnostjo, bi morda imeli drugačno sliko. Ko so porazi, jih stoično preneseš in greš naprej, a v politiki to običajno ni pravilo. Toda zakaj ne bi bili idealisti in verjeli, da je tudi to mogoče? (smeh)

Nataša Mulec

Pa tudi: zakaj imajo politiki toliko težav z nošenjem mask? In še: so predsedniki in ministri bolj priljubljeni, če se fotografirajo in objemajo z našimi športnimi junaki?

Umetnost možnega – podkast o politiki je nekoliko drugačen pogled na notranjepolitično dogajanje v Sloveniji. Tanja Starič (TV Slovenija) in Aleš Kocjan (Radio Slovenija), oba dolgoletna notranjepolitična novinarja, v vsaki epizodi gostita novinarja, ki spremlja slovensko strankarsko dogajanje od blizu. Vabita tudi tiste, ki v ozadju snujejo politične strategije, in tiste, ki politike poznajo, jih spremljajo in se z njimi pogovarjajo brez kamer in mikrofonov. Teme podkasta piše politika sama – s spletkami, prestopi, preštevanji, prelomnimi sestanki in kongresi, zavezništvi in spori. Vsakih 14 dni vse to analiziramo, komentiramo, pojasnjujemo in se, seveda, ob tem včasih tudi zgražamo in še večkrat smejimo.

Umetnost možnega je nekoliko drugačen pogled na notranjepolitično dogajanje v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Umetnost možnega je nekoliko drugačen pogled na notranjepolitično dogajanje v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić