Pivčeva v pogovorih s poslancem Robertom Polnarjem ni bila uspešna, saj bo ta še naprej glasoval
Pivčeva v pogovorih s poslancem Robertom Polnarjem ni bila uspešna, saj bo ta še naprej glasoval "po svoje". Podprl bi tudi vlado SDS-a, če bi se izkazalo, da lahko sestavi čvrstejšo koalicijo, je dejal. Foto: BoBo

Na prvem sestanku po izvolitvi nove predsednice Aleksandre Pivec so se v poslanski skupini pogovorili o dogajanju v državnem zboru (DZ) in stališčih DeSUS-a, ki o nekaterih aktualnih vprašanjih ostajajo nespremenjena. Dogovorili so se, da se bodo na rednih srečanjih seznanjali z aktualnimi vsebinami tako s področja DZ-ja kot vlade in ministrstev, ki jih imajo v kvoti.

A Pivčeva za zdaj nima zagotovila, da bo poslanska skupina v prihodnje zagotavljala vseh pet glasov za koalicijske predloge. Poslanec Robert Polnar je namreč že do zdaj večkrat glasoval drugače, med drugim glede zakona o izvrševanju proračunov in pri glasovanju o ministrici Angeliki Mlinar. Po torkovem srečanju, na katerem se po njegovih navedbah ni nič spremenilo, je pojasnil, da ostaja eden od petih poslancev DeSUS-a, ki skupaj nadaljujejo delo. A zagotavlja, da bo še naprej glasoval po svoji vesti. "Če je kdo pričakoval, da bom z izvolitvijo nove predsednice stranke spremenil svojo držo, mu moram jasno povedati, da se je zmotil," je dodal.

Vodja poslancev Jurša o stanju v DeSUS-u
Aleksandra Pivec se je zavzela za več enotnosti v stranki pri glasovanjih. Foto: BoBo
Aleksandra Pivec se je zavzela za več enotnosti v stranki pri glasovanjih. Foto: BoBo

Pivčeva: Potrebujemo stabilnost

Pivčeva priznava, da nima vzvoda za to, da bi pritiskala in zahtevala določeno glasovanje od poslanca. Sprejema stališče, da imajo poslanci tudi znotraj poslanske skupine svoja stališča, saj jim to omogočajo tudi vsi pravni akti. A za ključna vprašanja je po njenem mnenju treba zagotavljati stabilnost, "ne moremo se pri vsakem vprašanju pogajati za en glas". S Polnarjem se bo poskušala še pogovoriti.

Polnar je sicer glede pogovora z novo predsednico dejal, da se je v predkongresnem obdobju izkazala predvsem "z vezanjem otrobov in kvašenjem neslanosti". Danes vsebinskega pogovora po njegovih navedbah niso imeli, to še pričakuje.

Jurša: Začenjamo novo skupno pot

Vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je sestanek označil za konstruktiven. Kot je dejal, gredo na novo skupno pot, ki jo morajo skupaj graditi in poskušati biti čim enotnejši. S Polnarjem se bo treba po njegovem mnenju precej pogovarjati, a tudi to ni zagotovilo, da bo zagotavljal podporo vsem rešitvam. Večkrat mu je že povedal, da imajo koalicijski sporazum, a Polnarja ni preprosto prepričati, je spomnil Jurša.

Sicer pa Pivčeva in Jurša še nista želela govoriti o imenih za novega obrambnega ministra. Počakati želijo na pogovor med premierjem Marjanom Šarcem in Karlom Erjavcem, ki je po porazu na kongresu napovedal odstop s funkcije ministra.

Tudi Šarec je ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu za TV Slovenija povedal, da ne bi bilo korektno govoriti o Erjavčevem nasledniku, dokler je še minister. Njegove odstopne izjave še ni prejel. Najprej se bo z njim srečal in pogovoril. To se bo zgodilo do konca tega tedna.

Pogovor s Šarcem o aktualnih temah
Vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša. Foto: BoBo
Vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša. Foto: BoBo

Pivčeva napoveduje, da si bodo prizadevali za kandidata, ki bo s političnega in strokovnega vidika čim primernejši za širši krog odločevalcev. "Vemo, da bo dobiti zadostno število rok spet še ena težava vladne koalicije," je dejala. Osebno tudi še nima nabora, čeprav sliši različne predloge. Ko bodo imeli nabor vsaj treh kandidatov, o katerih bodo enotni tako na organih stranke kot s poslansko skupino, bodo to že lažje povedali, je dodala.

Jurša si želi, da bi bil kandidat za novega ministra iz DeSUS-a ali pa vsaj nekdo, ki je imel v preteklosti pozitiven odnos do stranke.

Polnar: Podprl bi tudi SDS

Sicer pa je Polnar povedal tudi, da potencialni kandidat za novega obrambnega ministra nima vnaprej zagotovljene njegove podpore. Kot ocenjuje, je to edina normalna drža. Med drugim je še spomnil, da nacionalno politiko vodi stranka, ki ima 13 sedežev v DZ-ju. Če bi se izkazalo, da bi lahko čvrstejšo parlamentarno večino zagotovil SDS, bi to podprl, je ponovil. A je obenem opozoril, da bi želel najprej tudi vedeti, kdo je predlagani mandatar.

V pogovore o morebitnih novih koalicijah ni bil vključen, je zatrdil Polnar, prav tako ni bil povabljen v kakšno drugo stranko. Dejal je tudi, da nikoli ne bi sprejel povabila v SDS oz. trenutno v nobeno drugo stranko.

Polnar bo še naprej glasoval po svoje