Zmaga Aleksandre Pivec, ki je Karlu Erjavcu vodenje DeSUS-a prevzela po 15 letih, pomeni prelom v političnem prostoru, menijo analitiki. Dobila je 143 glasov, Erjavec pa 80. Foto: Televizija Slovenija
Zmaga Aleksandre Pivec, ki je Karlu Erjavcu vodenje DeSUS-a prevzela po 15 letih, pomeni prelom v političnem prostoru, menijo analitiki. Dobila je 143 glasov, Erjavec pa 80. Foto: Televizija Slovenija

Po zmagi na kongresu stranke DeSUS in prevzemu predsedniškega stolčka je Aleksandra Pivec gostovala v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija.

Vabljeni k branju intervjuja.

Vas je presenetila napoved popolnega umika Karla Erjavca?
Resnično me je napoved presenetila, v resnici ni bila pred kongresom z nobenim namigom ali gesto nakazana. Napovedala sem, da bi želela z nekdanjim predsednikom še govoriti. Pustila sem času čas, da se majčkeno čustva pomirijo, jutri bom poskušala navezati stik z njim. Za dosedanje delo sem se mu zahvalila že včeraj, zdaj bi to želela storiti tudi na štiri oči. Pogovorila bi se tudi glede njegove odločitve.

"Novega ministra bo absolutno težko spraviti skozi parlament"

Kaj je po vašem mnenju odločilo na kongresu?
Nad razliko sem bila presenečena. Vsi smo pričakovali tesen izid, ko smo se na kongresu odločili za večinsko razliko, ali pa drugi krog, jaz sem tiho pričakovala drugi krog. Menim, da je odločilo resnično veliko nezadovoljstvo članstva na terenu. Začutila sem ga, ko sem bila gostja na pokrajinskih odborih. Stranka je v preteklosti doživela nekaj porazov, od katerih si ni opomogla – to so slabi izidi na zadnjih treh volitvah. Pa tudi sam način dela v stranki, očitki so bili, da je to delo preveč zaprto, ne vključujoče, da se odvija v ozkem krogu ljudi. Prav tako nismo bili dovolj učinkoviti pri doseganju rezultatov, ki smo si jih zadali.

Ni ostalo neopaženo, da poslanca Roberta Polnarja na kongresu ni bilo. Nihče ni vedel, zakaj ni prišel. Veste vi?
Ne. Včeraj sem to opazila in vprašala, zakaj ga ni. Zjutraj je zgolj poslal sporočilo, da ga ne bo. Ne vem. Ne bi želela ugibati, zakaj ni prišel.

Ostaja poslanska skupina enotna? Vemo, da so bili posamezni poslanci za Erjavca, drugi za vas. Za manjšinsko vlado je pomembno, kaj bo s poslansko skupino DeSUS?
Menim, da je to popolnoma normalen proces v demokratični družbi, da se poslanci izrečejo glede svoje podpore. Pričakujem, da bodo poslanci sprejeli odločitev, ki je bila sprejeta na kongresu. Potrudila se bom, da poslansko skupino znova poenotimo, da sprejmejo moje ponujeno sodelovanje ter da ostanemo enotna in močna poslanska skupina.

Tudi s poslancem Polnarjem?
Prav tako se želim pogovoriti z gospodom Polnarjem. Že pred kongresom sem povedala, da bi rada osebno spregovorila z njim tudi glede njegovega prihodnjega dela, seveda pa pričakujem, da bomo veliko bolj poenoteni in pripravljeni na sprejemanje kompromisov, čeprav verjamem, da ima kdaj kakšen poslanec tudi svoj pogled in mnenje o določeni temi.

Se pogovarjate o kakšni projektni vladi – tudi o tem je veliko govora v zadnjih tednih?
Tudi sama sem slišala te spine in sem že povedala, da se nisem z nikomer pogovarjala o kakšni drugi vladi. Še enkrat ponavljam, da smo zanesljiv partner koalicije in to želimo ostati v prihodnje.

Je rekonstrukcija vlade mogoča, potrebna?
Jutri bom prvič govorila s predsednikom vlade. Pričakujem odkrit pogovor glede njegovih razmišljanj o prihodnosti obstoječe koalicije. Spregovoriti morava tudi o morebitni potrebi zamenjave dosedanjega ministra za obrambo, in preden bom govorila z njim, ne bi želela ugibati o tem, kakšna so njegova razmišljanja o glede vlade. Prav gotovo pa bo delovanje vlade oteženo tudi vnaprej, saj smo manjšinska vlada.

Omenjali ste, da bi vas zanimalo tudi ministrstvo za delo, čeprav se ga je DeSUS v preteklosti otepal. Boste znova izpolnili obrambni resor ali je mogoča zamenjava?
V tem trenutku druge možnosti ne vidim. Ministrstvo za obrambo, če bo predsednik vlade sprejel odstop Karla Erjavca, bo ostalo prazno. Ministrstvo pripada kvoti DeSUS-a. Če bi bila kakšna druga možnost, bi seveda bili pripravljeni prevzeti tudi ministrstvo za delo.

Boste prejemali plačo za delo v stranki?
Že med kampanjo sem povedala, da te plače ne bom prejemala in tega odgovora se držim.

Je to, da je Erjavec prejemal tudi to plačo, vznemirilo člane DeSUS-a?
O tem sem bila seznanjena pred kongresom, tudi sama nisem vedela za to. Je pa to povzročilo neko vznemirjenje med članstvom, kar je bilo na kongresu tudi čutiti.

Kaj bodo z vašim vodenjem dobili upokojenci? Za upokojenske teme je kar gneča, kar je seveda prav.
Mislim, da je kar nekaj perečih vprašanj in izzivov, ki se jih je treba lotiti takoj, saj z njimi tako in tako zamujamo. Zraven vsega, kar sodi v okvir matematike pokojnin, torej izrednih, rednih usklajevanj, odprave zaostankov ali krivic, ki so bile upokojencem povzročene v času veljave ZUJFA. Zelo pereč problem je oskrba starejših, tako glede dinamike izgradnje domov za starejše kot ureditev razmer v domovih. Sprožiti je treba tudi druge alternativne oblike sobivanja, bivanja na kmetijah. Želeli bi se čim prej lotiti tudi zakona o demografskem skladu in dolgotrajni oskrbi ter drugih tematik, ki ponujajo rešitve na kratek rok. Vdovske pokojnine, invalidnine. Kar nekaj takšnih vprašanj je, ki jih lahko začnemo reševati takoj, seveda z manjšimi koraki. Glede na to, da je proračun že sprejet, bi seveda zgolj rebalans omogočal manjše spremembe.

Imajo prostor v DeSUS-u tudi tisti, ki niso glasovali za vas, struja, ki je navijala za vašega protikandidata?
Absolutno imajo, v zaključnem nagovoru sem poudarila, da želim enoten DeSUS. Svojo roko sodelovanja ponujam vsem, ki so v stranki. Seveda si želimo tudi novih članov. Samo, če smo enotni in povezani, smo lahko dovolj močni, da ostanemo na političnem parketu in tudi v prihodnje odigramo močno pozicijo stranke, ki je v današnjem času in prostoru zelo potrebna glede na pereča demografska vprašanja, ki nas pestijo.

Kaj boste povedali predsedniku vlade glede očitkov pri projektu SRIPT, da ste dobili plačilo za nekaj, česar naj ne bi opravili?
V tem predvolilnem obdobju sem to velikokrat pojasnila, tudi na kongresu. Očitki, ki name letijo zaradi poročila ministrstva za gospodarstvo, so očitki, namenjeni izvajalcu projekta in ne nam podizvajalcem. V vmesnem času sem govorila s svojim pogodbenim partnerjem, torej tistim, s katerim smo to delo opravljali, in nismo ugotovili nobenih nepravilnosti. V prihodnjem obdobju pa bo treba razčistiti stvari med pogodbenima partnerjema, sama pa jih bom z veseljem pojasnila predsedniku vlade.

Politično s Tanjo Gobec: Aleksandra Pivec