Nova predsednica DeSUS-a pravi, da najverjetneje ne bo rekonstrukcije vlade. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nova predsednica DeSUS-a pravi, da najverjetneje ne bo rekonstrukcije vlade. Foto: BoBo/Borut Živulović

Premier Šarec se je s Pivčevo dogovoril za konstruktivno in proaktivno sodelovanje v vladi. Sicer pa je Pivčevi, ki je v soboto na volilnem kongresu DeSUS-a premagala dosedanjega predsednika Karla Erjavca, še osebno čestital za izvolitev na to funkcijo, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Pivčeva pa je po srečanju s Šarcem izjavila, da po njenem prevzemu vodenja DeSUS ostaja stabilen partner v vladni koaliciji oziroma računa na to, da se to sodelovanje še okrepi.

Erjavec, ki je DeSUS vodil 15 let, je v soboto po razglasitvi izidov napovedal, da bo odstopil z mesta ministra za obrambo. Pivčeva se bo z nekdanjim predsednikom pogovorila v sredo ali četrtek, v upanju, da se do takrat "čustva pomirijo". S premierjem sta se na sestanku dogovorila, da se z Erjavcem najprej pogovori on, da dorečeta, kdaj bo odstopil kot obrambni minister. To so potrdili tudi v Šarčevem kabinetu.

Po Šarčevem pogovoru z Erjavcem bodo intenzivno začeli iskati novega ministra za obrambo, je povedala Pivčeva. Ni pa še razkrila, ali imajo primernega kandidata znotraj ožjega kroga v stranki, ali pa bo to kdo z ministrstva. Kot je dejala, se bo s tem "intenzivno v mislih" ukvarjala v prihodnjih dneh ter takoj po vzpostavitvi organov stranke o tem govorila s ključnimi osebami v stranki.

S Šarcem sta se pogovorila tudi glede očitkov na njen račun v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT. Očitke je že večkrat zavrnila, po besedah Pivčeve pa danes "ni bilo znaka", da premier s pojasnili ne bi bil zadovoljen.

Pivec: DeSUS ostaja stabilen partner

Rekonstrukcije vlade najverjetneje ne bo

Pivčeva je še dejala, da menjave resorjev niso mogoče. "V vseh prihodnjih vladah, ko se bodo postavljale, ali z rekonstrukcijo ali po volitvah, pa se bomo potegovali za to, da dobimo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti," je pojasnila.

Po sestanku je Pivčeva odšla na sedež stranke, da se dogovori, kdaj bodo sklicali najprej izvršni odbor in zatem svet stranke. Pogovoriti se želi tudi o tem, kako bodo delovali v prihodnje. Seznaniti se želi tudi s stanjem v stranki, med drugim, koliko je zaposlenih.

V torek pa bo Pivčeva opravila tudi prvi pogovor s poslansko skupino. Kot je dejala, želi doseči večjo enotnost in govoriti tudi s poslancem Robertom Polnarjem ter preveriti, ali lahko postane zanesljiv in konstruktiven partner poslanske skupine. S tem bi ojačali svojo kredibilnost v vladi glede glavnih tem, o katerih sta govorila s premierjem.

Analitiki o notranjepolitičnem dogajanju

Židan zadovoljen z izvolitvijo Pivčeve

Predsednik SD-ja Dejan Židan je po seji predsedstva SD-ja čestital Aleksandri Pivec za izvolitev na mesto predsednice koalicijske stranke DeSUS. "Vesel sem, ker bomo imeli partnerja, s katerim bomo očitno lahko delali hitreje skupaj," je dejal Židan, ki pričakuje, da bo DeSUS za naslednjega obrambnega ministra predlagala ustreznega kandidata oz. kandidatko, ki ga oz. jo bo podprla vsa koalicija.

Ravno pri tovrstnih stvareh se po njegovih besedah kaže moč koalicije. "Enotna koalicija, ki se ne ukvarja sama s seboj, lahko naredi pomembne stvari. Če pa kdorkoli v koaliciji misli, da je čas, da partnerji medsebojno obračunavajo in motijo drug drugega pri delu, pa se izkaže, da imamo res manjšinsko koalicijo, ki ni zmožna narediti velikih stvari," je še dejal predsednik SD-ja.

Kaj čaka novo predsednico DeSUS?
Sestanek Pivčeve in Šarca
Aleksandra Pivec na sestanku pri predsedniku vlade