Za potrditev po vetu je potrebnih najmanj 46 glasov, novelo pa je sprva podprlo 47 poslancev DZ-ja. Foto: BoBo
Za potrditev po vetu je potrebnih najmanj 46 glasov, novelo pa je sprva podprlo 47 poslancev DZ-ja. Foto: BoBo

Koalicija se je v minulem tednu sestala z deležniki, ki opozarjajo na izvajanje novele zakona o medijih, ter se seznanila z njihovimi argumenti in izračuni, je pojasnila vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer. Na tej podlagi bodo v poslanski skupini oz. koaliciji dodatno premislili o noveli. Pred razpravo o tej temi na pristojnem odboru, ki bo predvidoma v torek, pa bodo na koalicijsko usklajevanje ponovno povabili tudi ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar.

Kustec Lipicerjeva je povedala, da je Bizjak Mlakarjeva svoja stališča pojasnila na plenarni seji DZ-ja in pozneje na seji državnega sveta (DS), kar pa je en segment argumentov. "Obstajajo tudi pomembni protiargumenti, s katerimi smo bili celovito seznanjeni šele po potrditvi novele zakona v DZ-ju. Osvetlili so pomembne nove okoliščine ter potrebo po ponovnem premisleku o noveli," je pojasnila Kustec Lipicerjeva.

Pri tem je poudarila, da nove okoliščine nikakor ne majejo njihovega prepričanja o dobri nameri zaščite slovenske glasbe kot enega od vidikov nacionalnega interesa. Vendar je glede na nove argumente po njenih besedah odgovornost DZ-ja, da ponovno premisli in zagotovi vse pogoje za to, da bo novelo in njene cilje moč izvajati tudi v praksi.

"Če se bo pokazalo, da obstoječa rešitev ni najboljša, bomo pripravili alternativne predloge," je zagotovila Kustec Lipicerjeva. V tem primeru novele zakona pri vnovičnem glasovanju, ki ga je zahteval DS, ne bodo ponovno potrdili. Za potrditev po vetu je potrebnih najmanj 46 glasov, novelo pa je sprva podprlo 47 poslancev.

Največ nasprotovanj je novela doživela zaradi določitve kvot predvajanja slovenske glasbe na radijskih postajah v dnevnem času. Za nekatere je problematičen tudi 109. člen, ki govori o nadzoru in naj bi otežil delo manjših radijskih postaj.

Zahteva po pojasnilu ministrice
V SMC-ju od kulturne ministrice še vedno pričakujejo ustrezna pojasnila glede izjav na seji DS-ja, s katerimi je razburila medije in izzvala protest vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Med drugim je govorila o vplivu lobističnih in finančnih pritiskov na uredniško presojo tudi na RTVS-ju. Po besedah Kustec Lipicerjeve je zelo pomembno, da so stališča, še posebej tista, ki jih izražajo predstavniki oblasti, preverljiva, dokazljiva in konkretna ter ne ostanejo na točki nepojasnjenih izjav.